Гроші на зброю для України: Угорщина знову заблокувала фонд ЄС - Боррель назвав це соромом

Гроші на зброю для України: Угорщина знову заблокувала фонд ЄС - Боррель назвав це соромом

Укрінформ
Глави МЗС країн Євросоюзу на зустрічі у Брюсселі вчергове не змогли досягти згоди з розблокування коштів Європейського фонду миру, з якого фінансуються поставки зброї в Україну. Високий представник ЄС Жозеп Боррель назвав це соромом.

Ситуація, коли ЄС через вето однієї країни більше року не може перерахувати Україні вже виділені кошти в рамках Європейського фонду миру, є ганебною, вона є соромом, з якого на цьому етапі немає конструктивного виходу, заявив Боррель, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про те, чи існує дипломатичний або адміністративний шлях, щоб подолати вето Угорщини на використання багатомільярдних міждержавних внесків в рамках ЄФМ, через що страждає не лише Україна, але й країни-члени, які не можуть отримати компенсації за вже надану Україні військову допомогу.

«В тому, що стосується Європейського фонду миру, ви знаєте, я втратив надію, що він може бути розблокований. Вже більше одного року нас просять вчинити тиск, знайти рішення, зробити інші речі… Але у ці дні це сором. Лише сором. І не тому, що ми не можемо надати військову допомогу для України. А ще й тому, що ці гроші мають бути сплачені країнам-членам, які вже надали Україні цю військову допомогу, і Україна її отримала. Ці країни-члени не отримали компенсації за те, що зробили у минулому. Тож вони мають небагато стимулів, щоб робити це у майбутньому», - сказав Боррель.

Читайте також: Наступний Саміт миру має пройти з Росією, але не на умовах Путіна - Боррель

«Тож я не знаю, як це вирішити. Але на сьогодні я кваліфікую це як ганебну ситуацію», - додав високий представник ЄС.

Він зауважив, що більшість держав ЄС наполягають на розблокуванні платежів на військову допомогу для України через Європейський фонд миру, які не здійснюються вже протягом багатьох місяців.

«Більшість держав знову висловили підтримку рішенню щодо імплементації нового фонду допомоги Україні, який блокується однією країною-членом вже більше одного року. Ця країна-член наполягає, що це щось неприйнятне, що не можна винести. На жаль, ситуація з цим блокуванням залишається незмінною», - зазначив Боррель.

Він повідомив, що поінформував міністрів про використання надзвичайних надходжень від заморожених російських активів для допомоги Україні. Перший трансфер з цих грошей в обсязі 1,4 мільярда євро, за словами Борреля, буде зроблений на початку серпня, вже наступного тижня.

«Ми маємо намір за цей рахунок фінансувати замовлення пріоритетного військового обладнання - засобів ППО, артилерійських боєприпасів, і також, - і це новина, для замовлення від української оборонної промисловості. Тож ми не лише збираємося надавати Україні військову підтримку, але надавати таку підтримку від самої України. Це найбільш логічна та ефективна річ, яку ми можемо зробити», - підкреслив високий представник ЄС.

Як вже повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулося засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, головними питаннями якої були продовження допомоги від ЄС для України та розвиток ситуації на Близькому Сході.

На розгляді Ради міністрів ЄС залишаються сім законодавчих актів щодо військової допомоги для України в рамках Європейського фонду миру на суму близько 6 мільярдів євро. Ці законодавчі акти, що були запропоновані високим представником ЄС, потребують консенсусного рішення, та вже тривалий час блокуються Угорщиною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-