Прем’єр Чехії: Безпекова угода з Україною має і символічне, і практичне значення

Прем’єр Чехії: Безпекова угода з Україною має і символічне, і практичне значення

Ексклюзив
Укрінформ
Безпекові угоди партнерів з Україною мають як символічне, так і практичне значення.

На цьому наголосив у інтерв’ю Укрінформу прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

«Угода, безперечно, має і символічне значення, але найголовнішим є реальна допомога та підтримка… Угода про безпекову співпрацю для Чехії підтверджує допомогу Україні, яка триває з першого дня війни», - сказав Фіала.

Він зазначив, що чеська сторона, підписавши угоду, зобов’язалася продовжувати підтримувати оборону, безпеку, стійкість, відбудову та євроатлантичну інтеграцію України протягом наступних десяти років або до моменту її вступу до НАТО.

За словами Фіали, тісною співпрацею, зокрема оборонними угодами, партнери адресують меседжі як самому Києву, що він не залишиться на самоті, так і Москві, що «ангажованість країн G7, НАТО та ЄС для України є довгостроковою, а тому чекати, що вона ослаблене, немає сенсу».

Читайте також: Чехія приєдналася до міжнародної «коаліції дронів» для України

Прем'єр-міністр Чехії зауважив, що крім загальних спільних меседжів у безпекових угодах прописано й підтримку в кожному окремому випадку. У випадку з Чехією прикладом конкретної співпраці є ініціатива щодо постачання боєприпасів, яка виявилася дуже успішною.

Як повідомлялося, Чехія приєдналася до Спільної декларації підтримки України (Joint Declaration of Support for Ukraine) 12 липня минулого року.

Читайте також: Чехія до кінця літа доставить в Україну ще 100 тисяч боєприпасів - МЗС

Президент України Володимир Зеленський і Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала підписали Угоду про гарантії безпеки 18 липня в Лондоні на саміті Європейської політичної спільноти.

Фото: Deník/Zbyněk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-