Спікер наголосив на необхідності інституту відкликання народного депутата

Спікер наголосив на необхідності інституту відкликання народного депутата

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук переконаний у необхідності створення в Україні інституту відкликання народного депутата.

Таку думку він висловив в інтерв’ю виданню «Українські новини», передає Укрінформ.

«Я думаю, що в контексті народовладдя ми повинні думати і про інститут відкликання народного депутата. Про те, як народ, який обрав депутата, має можливість відкликати його назад», – зазначив спікер.

За його словами, нині ведуться активні дискусії про імперативний мандат, питання якого актуалізується, коли буде обиратися наступний парламент за правилами голосування за списками.

«Якщо депутат приходить разом з партією, а потім починає вести якусь свою політику за зрозумілих чи незрозумілих питань, то безперечно партія, яка привела цього депутата, має право впливати на нього», – пояснив Голова ВР.

Водночас, на його думку, імперативний мандат має як плюси, так і мінуси.

«З одного боку, не хочеться перетворити це в акціонерне товариство, де просто може сидіти людина з 40% голосів і "придушувати" депутатську ініціативу. З іншого боку, партійне структурування суспільства також є дуже важливим для майбутніх процесів», – зауважив Стефанчук.

Читайте також: Замість військового збору можуть підвищити ПДВ - Стефанчук

Як повідомляв Укрінформ, впродовж двох років процедура імперативного мандату застосовувалася до 24 депутатів із партії "Слуга народу".

Імперативний мандат — правило, згідно з яким депутат представницького органу влади зв’язаний наказами виборців і впродовж усієї діяльності відповідальний перед ними. Імперативний мандат дає можливість партії відкликати депутата, якщо він не відповідає партійній політиці чи вчинив інше порушення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-