Кулеба - Заходу: Не бійтеся Росії, дайте нам зброю і ми переможемо в цій війні

Кулеба - Заходу: Не бійтеся Росії, дайте нам зброю і ми переможемо в цій війні

Укрінформ
Від початку війни з Росією Київ бореться з «аргументом» Заходу про небажання передавати Україні нову зброю, оскільки це приведе до ескалації конфлікту. Україна закликає не боятися Росію і постачати зброю, що дозволить Києву перемогти у війні.

На цьому під час виступу разом з главою МЗС Польщі Радославом Сікорським у середу на форумі «Студмістечко Польща майбутнього» (Campus Polska Przyszłości) в Ольштині на північному сході Польщі заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив український міністр, від самого початку російської агресії найбільшим викликом, з яким бореться Україна, є факт, що «побоювання ескалації домінує у прийнятті рішення західними союзниками». Він зазначив, що кожне прохання Києва про зброю нового типу стикалося з відмовою союзників, з аргументацією, що це може спровокувати Росію до ескалації.

Кулеба підкреслив: якщо побоювання ескалації не було б головним чинником, який впливає на рішення союзників, то Україна була б у набагато кращій ситуації, й значно раніше отримала б більше озброєння. Водночас він зауважив, що зараз побоювання Заходу щодо ескалації слабне у порівнянні з тим, що було на початку війни. Однак, це зволікання, за його словами, коштувало Україні життя багатьох українців й завдало економічних втрат країні.

Глава МЗС підкреслив, від початку війни українська влада переконувала країни Заходу, щоб вони глибоко не задумувалися над реакцією Москви. Він зауважив, що Москва від самого початку не мала такої дилеми: росіяни діяли так, ніби вони не бояться ескалації, закидуючи Україну тисячами снарядів і ракет.

«Росіяни це роблять, оскільки мають дуже чітку стратегію: вони хочуть знищити Україну»,- наголосив Кулеба.

Він підкреслив, що аргумент Заходу про потенційну російську ескалацію став претекстом, щоб не здійснювати рішучих кроків, які допомогли б Україні перемогти.

«І я говорю всім: не бійтеся дій Росії! Ми не боїмося, ми нічого не боїмося, допомагайте нам. Дайте нам те, що ми потребуємо, і ми переможемо в цій війні»,- наголосив Кулеба.

Читайте також: Збиття Польщею російських ракет і дронів в Україні викликає скепсис у НАТО - міністр оборони РП

З думкою українського колеги погодився Сікорський. Він підкреслив, що замість того, щоб думати, а що зробить Путін, треба зробити навпаки: щоб Путін думав, як діятиме Україна. Хорошим прикладом такої логіки він назвав вдалий наступ ЗСУ у Курській області РФ. За словами польського міністра, тепер Путін і його оточення має думати, як далі діятиме Україна і де вона ще може завдати удару.

Сікорський також наголосив, що Україна повинна отримати право воювати усією західною зброєю так, як вона вважає за потрібне, без якихось обмежень.

Як передавав Укрінформ, Кулеба, який зараз перебуває з візитом у Польщі, під час зустрічі з польським колегою Сікорським в Ольштині обговорив кроки щодо перехоплення російських дронів та ракет.

Фото: Дмитро Кулеба / Х

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-