Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Індекс реформ 239: офіційна реєстрація домашніх працівників

Індекс реформ 239: офіційна реєстрація домашніх працівників

Укрінформ
У центрі уваги – закон про вивід із тіні роботи домашніх працівників

До 239 випуску Індексу реформ, що його готує «Вокс Україна», потрапило три нормативних акти. За період з 20 травня по 2 червня 2024 року Індекс склав +0,3 бала. Головною подією випуску став закон про вивід із тіні роботи домашніх працівників.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання

ЗАКОН ПРО РЕГУЛЮВАННЯ ПРАЦІ ДОМАШНІХ ПРАЦІВНИКІВ, +1 БАЛ

Закон 3680-IX вносить зміни до Кодексу законів про працю, доповнюючи його главою «Праця домашніх працівників». В ній надається визначення, що таке «домашня праця» і хто такий «домашній працівник», врегульовані час праці та відпочинку таких працівників, зафіксовані правила складання трудового договору з ними. Домашньою працею вважається робота в одному домогосподарстві регулярно та понад 40 годин на місяць. «Години очікування», коли працівник не може розпоряджатися часом на власний розсуд, також вважаються робочими годинами і мають оплачуватися.

Враховуючи особливість домашньої праці, яка часто здійснюється в приватному помешканні роботодавця, закон забороняє домашнім працівникам розголошувати конфіденційну інформацію про роботодавця, що стала відома під час надання послуг чи проживання в оселі (якщо контракт це передбачає) роботодавця. 

Домашнім працівникам натомість гарантована повага до їхньої честі, гідності та недоторканності особистого життя. Роботодавець не має права утримувати їхні особисті документи (наприклад, паспорт) та впливати на те, як вони проводять вільний час чи відпустку, навіть якщо вони проживають у житлі домогосподарства.

Очікується, що офіційне оформлення праці домашніх працівників захистить від зловживань і працівників, і їхніх роботодавців.

Інформація про проєкт «Індекс реформ», перелік експертів Індексу та база даних оцінених нормативних актів доступні за посиланням.

КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА

Олег Іванов, аналітик «Вокс Україна»:

«Президент Володимир Зеленський підписав новий закон, що має на меті впорядкувати роботу домашніх працівників та зменшити кількість випадків нелегальної праці у цій сфері.

Домашній працівник — це особа, яка виконує роботу по господарству. Закон пропонує укладати трудові договори, якщо домашній працівник у певній родині працює не менше 40 годин на місяць та регулярно. В договорі прописуються особливості праці, наприклад, що домашньому працівнику може надаватися житло.

Роботодавець домашнього працівника має повідомляти про укладання угоди Державну податкову службу. 

У випадку порушень з боку роботодавця працівника може звернутися до Державної служби з питань праці.

Щоб заохотити реєструвати такі трудові відносини, домашнім працівникам дали змогу не сплачувати єдиний соціальний внесок. Якщо вони все ж вирішать його сплачувати, то натомість отримають можливість отримувати лікарняні чи пенсійні виплати.

Хоча закон має на меті легалізувати працю домашніх працівників і вивести її з тіні, є сумніви в тому, що ця мета буде досягнута. За законодавством, що існувало до ухвалення Закону (зокрема за Цивільним кодексом), домашні працівники могли підписувати договори і сплачувати податки, але переважно не робили цього. Очевидно, що і після ухвалення нового закону ситуація може залишитися такою ж. Отже, основна мета закону — забезпечити правовий захист для домашніх працівників і зменшити нелегальність у цій сфері — може залишитися недосяжною».

Графік 3. Події, що визначали значення індексу, оцінка події є сумою її оцінок за напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами

Державне управління

0,0

Державні фінанси

0,0

Монетарна політика

0,0

Бізнес середовище

0,0

Енергетика

0,0

Людський капітал

+2,0

Закон про регулювання праці домашніх працівників

+1,0

До постанови про патронатне виховання дітей внесли зміни: ФОП, збільшення грошової винагороди, оплачуваний помічник

+1,0

Уряд спростив процедуру укладання охоронних договорів для кращого збереження культурної спадщини

+1,0

Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за шістьма напрямками: державне управління, державні фінанси, монетарна система, бізнес середовище, енергетика, людський капітал. Інформація про проєкт, перелік експертів Індексу та база даних оцінених нормативних актів доступні за посиланням.

Автори:

Ксенія Алеканкіна, лідерка проєкту «Індекс реформ», комунікаційна менеджерка

«Вокс Україна»

«VoxUkraine» – аналітичний центр, який досліджує розвиток економіки, державного управління, суспільних та реформаторських процесів.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-