Світ має встановити межі для російських імперських амбіцій - глава МЗС Чехії

Світ має встановити межі для російських імперських амбіцій - глава МЗС Чехії

Укрінформ
Імперські амбіції Росії не мають меж, тож світ має їх окреслити.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, відкриваючи другий день міжнародної конференції з питань безпеки Globsec Forum у Празі, передає кореспондент Укрінформу.

«Проблема Росії в тому, що вона точно не знає, де вона починається і де закінчується, - процитував глава МЗС слова колишнього президента Чехії Вацлава Гавела і додав: - Російські імперські амбіції не мають меж, поки ми їх не визначимо».

За словами Ліпавського, наївно думати, що якщо Росія воює в Україні, її танки зупиняться на західному кордоні. Україна мужньо воює проти агресора від імені Європи, тому Європа та демократичний світ має підтримати Київ усім необхідним, заявив глава МЗС.

«Перемога Росії означатиме фундаментально нестабільну та небезпечну Європу. А без безпеки не може бути процвітання. Тож протистояння російському імперіалізму – це завдання часу», - заявив Ліпавський, розкритикувавши заклики до умиротворення агресора.

На його переконання, кінцева мета Путіна – перебудувати європейську безпекову архітектуру. Росія робить це не лише за допомогою зброї, як сьогодні в Україні, а й активно застосовує гібридні інструменти.

Читайте також: Потрібна політична воля: президент Чехії закликав посилити підтримку України та санкції проти РФ

Учасники панелі за його участю - дипломати з Чехії, Молдови, Великої Британії, НАТО - згадали широкий інструментарій кремлівської гібридної зброї. Це, зокрема, саботаж, дезінформація, кібератаки, використання енергетики та мігрантів, спроби застосування хімічної і біологічної зброї, шпигування під дипломатичним прикриттям. Росія намагається розколоти та спричинити хаос у демократичних країнах, одурманює пропагандою власне населення.

«Немає магічної протидії гібридній зброї, яка вирішила би проблему. Але ми повинні мати мужність діяти. Час слів минув», - підсумував Ліпавський.

Як повідомлялося, Globsec Forum уперше проводиться у Празі, всі попередні конференції проходили в Словаччині. Участь у заході беруть близько 2 тисяч представників із майже 70 країн, зокрема й України.

Фото: trend.sk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-