Потрібна політична воля: президент Чехії закликав посилити підтримку України та санкції проти РФ

Потрібна політична воля: президент Чехії закликав посилити підтримку України та санкції проти РФ

Укрінформ
Європа для досягнення сталого миру має продовжувати надавати підтримку Україні.

Про це заявив президент Чехії Петр Павел на відкритті у Празі міжнародної конференції з питань безпеки Globsec Forum, передає кореспондент Укрінформу.

Говорячи про війну РФ проти України, Павел зазначив: «Ми маємо справу із довготривалим конфліктом із невизначеним результатом. Час, втім, може грати на користь України та на нашу користь, якщо ми зберемося і винесемо правильні уроки з останніх двох із половиною років».

На його переконання, для досягнення справедливого та сталого миру партнери мають продовжувати надавати достатню та передбачувану підтримку Україні. Це не лише правильно, а й у власних інтересах країн Європи та поза її межами. Українці платять у цій війні найвищу ціну - своїми життями, і те, що роблять її партнери, ніколи не зрівняється з цим, підкреслив Павел.

«Ми повинні мати політичну рішучість надати необхідні ресурси», - підкреслив президент Чехії.

За його словами, можна робити ще більше для допомоги Україні, а також у контексті зміцнення санкцій і обмеження можливостей російської економіки підтримувати війну. Водночас слід зробити якомога менш привабливою для третіх країн підтримку агресора. У цьому зв'язку Павел згадав Китай, який «з усіх має найсильнішу позицію для того, щоб допомогти завершити російську агресію». На переконання чеського лідера, Китай не може бути зацікавлений у великій війні, якщо прагне стати відповідальним міжнародним лідером.

Читайте також: Чехія часто може допомогти Україні в тих сферах, де інші не наважуються - Павел

Він наголосив також на необхідності посилення європейської оборонної промисловості, спроможності протистояти кібератакам і дезінформації.

«Світ, де конфлікт є нормою, далеко не невідворотний сценарій. Ми можемо запобігти цьому завдяки спільній політичній волі», - переконаний Павел.

Своєю чергою засновник і директор Globsec Роберт Васс зауважив: «Те, що ми бачимо в міжнародних відносинах, є найбільшим штормом із часів Другої світової війни. Стабільність міжнародної системи, заснованої на міжнародному праві, проходить випробування… Авторитарні режими випробовують межі того, наскільки далеко вони можуть зайти… Але приборкати шторм - в наших силах».

Васс зазначив, що запобігти розширенню війни можна не через замирення агресора, а через посилення власних спроможностей, і закликав більше інвестувати в оборону.

Громадська організація Globsec організує конференцію 19-й раз і вперше - у Празі, попередні заходи проходили в Братиславі. У конференції, яка триватиме до 1 вересня, беруть участь близько 2000 представників із понад 70 країн, зокрема близько 10 глав держав і урядів і 12 міністрів оборони і закордонних справ з Європи, Близького Сходу та Південно-Східної Азії.

Читайте також: Президент Чехії вважає за можливе членство України в НАТО за тимчасової окупації частини її території

Головна тема цьогорічного заходу - «Вгамування шторму», який загрожує зруйнувати інституції, що є опорами безпеки.

Учасники форуму говоритимуть про війну в Україні та ситуацію на Близькому Сході, висновки саміту НАТО та їх реалізацію. Окрім того, на порядку денному - тема нових технологій і штучного інтелекту та їхнього впливу на національну безпеку.

У форумі бере участь і делегація з України. Зокрема, віцепрем’єр-міністр з питань інновацій, освіти, науки і технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров проведе презентацію на панелі «Warfare 2.0: реальність ШІ та дронів на полі бою».

Фото: Фейсбук Petr Pavel

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-