Пропозиції щодо участі Росії у другому Саміті миру може робити виключно Україна - речник ЄС

Пропозиції щодо участі Росії у другому Саміті миру може робити виключно Україна - речник ЄС

Укрінформ
Із точки зору ЄС участь Росії у наступній мирній конференції була б корисною, щоб знайти рішення для величезної міжнародної безпекової проблеми, яку вона створила, вдершись до України. Водночас запрошення будь-яких держав до участі у таких самітах належить до виключної компетенції країни-організатора.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси наголосив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми говорили багато разів, що, ймовірно, участь Росії буде необхідною, тому що ця величезна міжнародна безпекова проблема була створена Росією, коли вона здійснила атаку проти України та українського народу. Якщо ви хочете вирішити проблему, вам потрібно залучати також тих, хто є її причиною. Коли прийде вірний час для другої після Саміту миру в Швейцарії мирної конференції, буде справою організаторів, вирішувати (щодо участі Росії – ред.)», - наголосив Пітер Стано.

Він нагадав, що це буде також питанням для самої Росії - чи вона матиме бажання брати участь у мирній конференції.

«На цей час ми не бачили жодних щирих зусиль зі сторони Путіна, щоб долучитися до будь-яких мирних переговорів», - додав речник ЄС.

Він наголосив, що ЄС безумовно підтримує будь-які мирні ініціативи, які можуть призвести до стійкого та тривалого миру в Україні, але не Європейський Союз є організатором другої мирної конференції. Речник нагадав слова високого представника ЄС Жозепа Борреля, який минулого тижня, після неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, ще раз зауважив, що ЄС підтримує мирний план Президента Зеленського, як найбільш конструктивний.

«Будь-які інші мирні ініціативи повинні враховувати три речі: міжнародне право, Хартію ООН та питання суверенітету України та її територіальної цілісності. Тому що Україна є жертвою (російської агресії - ред.). Але не ми маємо вирішувати - хто має брати участь у цій (другій - ред.) конференції, а хто ні», - зазначив Пітер Стано.

Відповідаючи на запитання щодо можливої участі Китаю у наступній мирній конференції, речник нагадав, що ЄС з перших днів російського вторгнення в Україну наголошував, що очікує від Китаю виконання власної відповідальності та оголошених намірів дотримуватися міжнародного права та Хартії ООН.

Читайте також: Президент - про переговори з Росією: Коли хочуть домовитися, 230 ударів не завдають

«Тож ми очікуємо, і закликаємо Китай скористатися своїм впливом постійного члена Ради Безпеки ООН і дуже близького партнера Росії, щоб привести Путіна до завершення цієї злочинної війни. Тож, зрозуміло, участь Китаю (у другій мирній конференції - ред.) була б дуже важливою. Але, знову: це не справа ЄС - розсилати запрошення, Водночас ми рішуче підтримуємо ініціативи , спрямовані на досягнення миру, коли вони ґрунтуються на трьох згаданих принципах: суверенітет та територіальна цілісність України, дотримання хартії ООН та міжнародного права», - зауважив Пітер Стано.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з прем'єром-міністром Індії Нарендрою Моді запропонував провести наступний саміт миру в Індії, якщо ця ініціатива буде підтримана індійською стороною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-