ЄС сподівається мати «добрих і надійних» партнерів в оновленому українському уряді

ЄС сподівається мати «добрих і надійних» партнерів в оновленому українському уряді

Укрінформ
Призначення на ключові державні посади в уряді є внутрішньою справою кожної суверенної країни, тож ЄС не коментує нові призначення в Україні, але сподівається отримати в новому уряді добрих та надійних партнерів, щоб продовжувати тісне співробітництво у зовнішній політиці та у процесах євроінтеграції України.

Про це під час брифінгу у Брюсселі заявив речник ЄС Пітер Стано. Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу щодо впливу, який перестановки в українському уряді можуть мати для двосторонніх відносин між ЄС і Україною.

«Це, безумовно, не є справою ЄС, ми не коментуємо внутрішні рішення, що стосуються добору або призначення людей на державні посади. Що є важливим для Європейського Союзу – це завжди мати добрих та надійних партнерів з іншої сторони, стійку та стабільну систему управління. Ми сподіваємося, що ми матимемо дуже добру співпрацю з новими українськими колегами, таким же чином, як ми робили це з міністрами, що йдуть, у вимірі зовнішніх відносин та закордонної політики», - сказав речник ЄС.

Він зауважив, що європейська сторона, яка уважно стежить за розвитком ситуації в Україні не лише у боротьбі проти російської агресії, але й в контексті внутрішніх перетворень та еволюції у політичному середовищі, взяла до уваги «перезавантаження» українського уряду та зміни на ключових державних позиціях.

«В тому, що стосується міністра закордонних справ Кулеби, я можу лише нагадати про високу оцінку високого представника ЄС щодо пана Кулеби, за все, що він зробив для України, і за те, що вони зробили разом. Міністр Кулеба був регулярним гостем на Радах міністрів ЄС із закордонних справ, як у формальних, так і в неформальних, Відбувалися дуже часті координація та комунікація відбувалася між високим представником Боррелем та міністром Кулебою. Ми можемо лише подякувати міністру Кулебі за все, що він зробив у дуже вимогливий та важкий час для України», - наголосив Пітер Стано.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи погоджувала українська сторона з ЄС такі кадрові рішення, речник ще раз нагадав, що Україна, як і будь-яка інша країна, є суверенною у своїх рішеннях щодо формування уряду або державних інституцій, коли при цьому дотримуються та поважаються всі конституційні вимоги.

Читайте також: Президент - про зміни в уряді: Нам потрібна нова енергія

«Тож це не наша справа – коментувати цей процес, та розкривати , чи були ми проінформовані або ні, - це справа української адміністрації. Я можу лише повторити, що для нас дуже важливо мати добрих та надійних партнерів з іншого боку. Україна є країною-кандидатом для Європейського Союзу. Україна є країною, яка бореться за виживання у війні із самозахисту. Тож, хто саме і які пости обійматиме в уряді – це питання цієї країни та її влади», - додав Пітер Стано.

Верховна Рада прийняла до розгляду питання щодо звільнення з посади та призначення кількох нових міністрів в уряді України.

4 вересня Верховна Рада підтримала відставку віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, а також очільників Мінстратегпрому, Мін’юсту і Міндовкілля.

5 вересня народні депутати підтримали відставку глави МВС Дмитра Кулеби. Новим міністром закордонних справ призначено Андрія Сибігу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-