Мир між Україною і Росією не має бути продиктований Кремлем - речник уряду ФРН

Мир між Україною і Росією не має бути продиктований Кремлем - речник уряду ФРН

Укрінформ
Процес досягнення миру в Україні є дуже важким, але його започатковано, і є розуміння, що мир не повинен бути продиктований Кремлем.

Про це заявив на брифінгу в понеділок речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Гебештрайт підкреслив, що мирний процес триває вже «відносно довго», він був ініційований Президентом України Володимиром Зеленським. Улітку в Швейцарії пройшла мирна конференція, участь у якій взяли понад 100 країн, і на ній було домовлено про проведення другого Саміту миру, нагадав речник.

«І було спільне відчуття, визнання, консенсус, що наступна зустріч має пройти за участі Росії. Наразі відбуваються зусилля (щодо скликання другого саміту - ред.), хоча я не можу назвати дату. Але в усьому світі є розуміння, що ця війна має завершитися якнайскоріше, і Україна дуже прагне цього», - сказав офіційний представник уряду ФРН.

Він підкреслив: усім зрозуміло, що мир має бути справедливим, не мир під диктатом, не може йтися про те, що Україна має «викинути білий прапор» чи про те, щоби про Україну говорили без участі України. Не йдеться про те, щоби надати Росії паузу передихнути та з новими силами знову атакувати, як це вже було. Не може йтися, в принципі, також про замороження ситуації, яка склалася, Росія має вивести війська.

Читайте також: Німеччина не планує бути посередником у питанні транзиту російського газу територією України

Персоною, яка може закінчити війну негайно, є російський президент, який уже 2,5 роки веде агресивну війну, яка має «гігантську ціну» для самої Росії, але насамперед для України, а також для тих, хто Україну підтримують, наголосив речник.

Гебештрайт запевнив, що Берлін перебуває в постійному обміні думками з Україною, зі США, європейськими партнерами тощо. Однак час, аби канцлер Олаф Шольц поговорив напряму з президентом РФ, поки не настав, хоча глава німецького уряду неодноразово заявляв, що готовий буде зателефонувати Путіну, коли той насправді буде налаштований на конструктивні переговори.

«Коли настане час, що канцлер вирішить, що є сенс зателефонувати, він не буде вагатися зателефонувати (Путіну - ред.). Поки треба почекати», - наголосив речник і нагадав, що остання телефонна розмова між двома політиками відбулася у грудні 2022 року.

У неділю в інтерв’ю на телеканалі ZDF Шольц заявив, що вважає, що «настав момент, коли треба подумати, як якнайшвидше досягти миру».

Читайте також: «Мирний план» капітуляції України є неприйнятним - речник уряду ФРН

«За будь-яких умов буде наступна мирна конференція, і ми із Президентом (Зеленським - ред.) погоджуємося із тим, що Росія має бути на ній присутня», - зазначив глава німецького уряду.

Шольц відкинув дорікання у тім, що він вагається у наданні окремих видів озброєнь, і заявив, що вважає за правильне проводити обережну політику в питанні надання військової допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав усі сторони активізувати зусилля для досягнення мирного вирішення війни в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-