Боррель: Змін у стосунках із Росією у найближчому майбутньому не буде

Боррель: Змін у стосунках із Росією у найближчому майбутньому не буде

Укрінформ
Поки триває війна Росії проти України, відносини між РФ і Євросоюзом не зміняться.

Про це Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив в інтерв'ю Euractiv, передає Укрінформ.

Відповідаючи на запитання про можливість перезавантаження відносин з Росією у разі укладення мирної угоди з Москвою, Боррель сказав: «Я не бачу мирної угоди з путінською Росією в найближчому майбутньому».

«У віддаленому майбутньому, в післявоєнному середовищі, можуть відбутися певні зміни у відносинах з Росією, але факт залишається фактом: війна, ймовірно, триватиме, і навряд чи за цих обставин будуть вестися справи як зазвичай, (війна створює – ред.) червоні лінії для нас як ЄС», - сказав Боррель.

І оскільки російська влада бачить себе у стані війни із «Заходом» та «Європою», жодні відносини не можуть бути передбачені, додав він.

«Путін чітко дає зрозуміти, що він зберігає свої максималістські вимоги: завоювання України, підкорення українського народу, і, можливо, має більше амбіцій за межами України... він, здається, все більше і більше одержимий відновленням Російської імперії як своєї головної спадщини», - сказав Боррель.

Головний дипломат ЄС нагадав про наявність ордерів на арешт Путіна і його найближчого оточення, видані МКС за військові злочини і злочини проти людяності.

«Важливо притягнути Росію до відповідальності за їхні дії в Україні», - сказав Боррель.

Він додав, що «переговорний досвід (Путіна – ред.) також добре відомий», очевидно, маючи на увазі Мінські угоди, які були спрямовані на припинення бойових дій на Донбасі між Україною і підтримуваними Росією сепаратистами в 2014 році, але так і не змогли зупинити їх, зазначає видання.

Читайте також: Україна має бути спроможною вражати аеродроми на території Росії - Боррель

Боррель також зауважив, що майбутні відносини між ЄС та Китаєм залежатимуть від позиції Пекіна щодо України та його ставлення до Росії.

«Для нас головною геополітичною проблемою і загрозою є Росія… майбутні відносини з Китаєм будуть значною мірою залежати від того, як Китай поводитиметься в українському конфлікті. Підтримка Китаєм війни Росії має наслідки для відносин між ЄС і Китаєм, тому ми хочемо активно взаємодіяти з Китаєм, щоб перешкоджати посиленню зближення з Росією», - сказав Боррель.

Як повідомляв Укрінформ, під час зустрічі з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї в Лаосі, Боррель закликав китайську сторону сприяти мирному процесу в Україні та припинити експорт в Росію товарів подвійного призначення, що дозволяє агресору нарощувати виробництво озброєнь.

Фото: Europa Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-