Україна в Гаазі: Керченський міст обмежує міжнародне судноплавство, його необхідно демонтувати

Україна в Гаазі: Керченський міст обмежує міжнародне судноплавство, його необхідно демонтувати

Укрінформ
Бажаючи заволодіти Азовським морем і Керченською протокою, Росія обмежує міжнародне судноплавство.

На цьому наголосив посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич під час виступу в суді в Гаазі, де розпочалося представлення позиції України на усних слуханнях в Арбітражному трибуналі у справі щодо прав України як прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці (Україна проти Росії), повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт МЗС.

"Бажаючи заволодіти Азовським морем і Керченською протокою, Росія побудувала великі ворота біля їх входу, щоб обмежити міжнародне судноплавство, пропускаючи в основному свої невеликі річкові судна. Зараз Росія розглядає Керченську протоку, Азовське море і, можливо, навіть частини Чорного моря, як свої власні води. Росія хоче, щоб ці води розглядалися як частина її імперії 21-го століття. І хоча ви почуєте, як російські експерти кажуть, що Азовське море схоже на озеро чи річку, Україна рішуче відкидає ці заяви, і цей Трибунал теж має їх відкинути. Азовське море - не озеро і не дельта невеликої річки. Це понад 37 тис. квадратних кілометрів напівзамкнутого моря”, - наголосив він.

Кориневич додав, що Керченський міст "незаконний, і його необхідно демонтувати". За його словами, прохід через Керченську протоку має бути аналогічним тому, щодо був до початку цієї незаконної перешкоди судноплавству.

"Російська Федерація незаконно побудувала постійну перешкоду для проходу через цей життєво важливий морський шлях (Керченську протоку - ред.) - надзвичайно низький міст. Міст, що нижчий, ніж вказано в результатах російських досліджень; нижчий, ніж того вимагають власні комерційні інтереси Росії; і нижчий за будь-який інший міст, що сьогодні збудований чи навіть запропонований для побудови над міжнародною протокою. Через нього деякі з основних класів суден, які використовуються в міжнародній торгівлі, більше не можуть проходити через протоку. Ці судна перевозили українську сталь, зерно та інші продукти харчування до решти світу. Сьогодні цей міст не тільки перешкоджає транзитному проходу, але й використовується Росією для постійного переправлення озброєння на територію Кримського півострова", - зазначив Кориневич.

Він додав, що "в основі цього спору є й інші прості запитання. Чи може Росія побудувати міст - а також трубопровід і підводний кабель - без оцінки впливу на підводне навколишнє середовище у цій протоці та двох унікальних напівзамкнутих морях, які вона з’єднує? Чи можуть дії Росія загрожувати безцінними артефактами, дозволяючи аматорам проводити маніпуляції з залишками стародавніх кораблів, а також проводячи фотозйомки, зокрема за участю голови російської держави? Знову ж таки, відповідь на ці запитання має бути лише "ні".

Кориневич наголосив, що Росія перешкоджала проходу через Керченську протоку та судноплавству в Азовському морі.

"Вона направила озброєних людей зі своєї прикордонної служби для перевірки понад 1600 суден, що прямують в Україну, набагато частіше, ніж судна, що прямують до Росії. Вона затримувала судна, які прагнули пройти транзитом до українських портів Азовського моря, на 40 годин, тоді як судна, що прямували до Росії, лише на 3 години. Вона самовільно забороняла прохід через Керченську протоку суднам іноземних держав протягом 6 місяців. Росія запровадила режим обов’язкового одностороннього проходу в Керченській протоці та встановила режим лоцманської проводки таким чином, що лише російські судна могли її уникати. Це лише порушення, що стосуються свободи судноплавства", - сказав він.

Зі свого боку, Росія заявила, що звинувачення України в міжнародному арбітражі виходять за рамки Конвенції ООН з морського права, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі.

За словами представника РФ Геннадія Кузьміна, звинувачення України є нібито "несерйозними" і "не більш ніж ще одним прикладом систематичного зловживання міжнародною системою правосуддя".

Він також сказав, що більшість претензій України, начебто виходять за рамки Конвенції ООН з морського права. "Я ще раз закликаю вас не піддаватися на необґрунтовані, я б сказав, відчайдушні спроби України отримати якийсь висновок щодо спірної ситуації між нею та Російською Федерацією. Як буде продемонстровано російським адвокатом, усі претензії України є безпідставними, виходять за межі вашої юрисдикції та повинні бути відхилені в повному обсязі", - сказав він.

Читайте також: У Відні пройшла зустріч Координаційної групи зі створення спецтрибуналу для РФ

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня у будівлі Палацу миру в нідерландській Гаазі о 10:00 за місцевим часом розпочалися слухання по суті за позовом України проти РФ про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Слухання триватимуть по 5 жовтня.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права і прагне підтвердити права України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці шляхом застосування арбітражної процедури.

У травні 2017 року відбулося перше засідання трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створено арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці, було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-