Зеленський: Формат «Україна - Південно-Східна Європа» може бути змістовний і на міністерському рівні

Зеленський: Формат «Україна - Південно-Східна Європа» може бути змістовний і на міністерському рівні

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський вважає, що формат саміту «Україна — Південно-Східна Європа» може бути змістовний не тільки на рівні лідерів, але й на рівні міністрів.

Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту «Україна – Південно-Східна Європа» та двосторонніх переговорів із Премʼєр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем у Дубровнику (Хорватія), передає Укрінформ.

«Цей формат «Україна - Південно-Східна Європа» може бути дійсно змістовним і на рівні лідерів, але і також на рівні міністерському. Ми про це сьогодні говорили з прем’єр-міністром. Ми можемо започаткувати спільну роботу міністрів закордонних справ наших країн, згодом вийти на інші міністерські рівні, щоб кожна наша домовленість була дійсно реалізована якнайшвидше», - заявив Зеленський.

Також він подякував Премʼєр-міністру Хорватії Андрею Пленковичу за проведення саміту.

«Ми вже побачили значення цього формату. Всі країни-учасниці були представлені на першому Саміті миру. Цей регіон чітко підтримує комюніке Саміту миру. І це важливий сигнал для усіх у світі, що країни вашого регіону і вся Південно-Східна Європа налаштовані на справедливе закінчення цієї війни, на реальний мир, на реальну дипломатію, а не просто на заморозку цієї війни і перекладання відповідальності за безпеку на інші покоління», - сказав глава Української держави.

Він зазначив, що Україна та Хорватія побудували дійсно міцні та багато в чому стратегічні відносини, а спільна робота двох країн посилює не тільки суспільства держав, але й Східну Європу та Балкани.

«Сьогодні перший мій візит у Хорватію. І цей візит передусім нашої вдячності. Вдячності народу Хорватії та державі, вам особисто, пане Прем’єр-міністре. Ми побудували дійсно міцні та багато в чому стратегічні відносини. І дуже важливо, що наша спільна робота посилює не тільки наші держави і не тільки посилює наші суспільства, але й наші регіони — Східну Європу та Балкани», - сказав Зеленський.

Він розповів про відвідування меморіальної зали, присвяченої захисникам незалежності Хорватії, де вшанували воїнів, які обороняли Дубровник.

«Так само дякую Хорватії за повагу до наших воїнів. За піклування про наших військових, піклування про наших цивільних, про українських дітей, які проходять тут, у Хорватії, реабілітацію після всього, що вони пережили на війні. Така підтримка і особливо допомога нашим дітям — це те, що формує найтепліший емоційний зв’язок між нашими країнами», — підкреслив глава Української держави.

Зеленський підкреслив, що «цими місяцями можемо і мусимо зробити якнайбільше, щоб посилити позицію України, посилити наших людей і завдяки цьому наблизити справедливий мир».

Читайте також: Зеленський: Найближчим часом може бути підготовлений новий графік «Рамштайну»

Як повідомлялося, другий саміт країн Південно-Східної Європи і України відбувся 28 лютого 2024 року в Албанії. За його підсумком лідери підписали спільну декларацію, в якій закликали всю міжнародну спільноту рішуче посилити підтримку України.

У підписаному документі лідери країн підтвердили свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів станом на 1991 рік і заявили, що залишаються відданими наданню Україні необхідної підтримки для перемоги над російською агресією стільки, скільки буде потрібно для досягнення справедливого миру.

Перший саміт відбувся в Афінах у серпні 2022 року.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-