Костін закликає Бразилію заарештувати Путіна, якщо той приїде на саміт G20

Костін закликає Бразилію заарештувати Путіна, якщо той приїде на саміт G20

Укрінформ
Генеральний прокурор Андрій Костін заявив, що отримав розвіддані про те, що лідер Росії Володимир Путін може відвідати саміт G20 у Бразилії наступного місяця, і закликав владу цієї країни виконати ордер на його арешт, якщо російський диктатор там з’явиться.

Про це він сказав в інтерв’ю Reuters, передає Укрінформ.

За словами Костіна, «через інформацію про те, що Путін може бути присутнім на саміті G20 у Бразилії, бразильська влада як держава-учасниця Римського статуту зобов’язана заарештувати його, якщо він наважиться відвідати країну».

«Я щиро сподіваюся, що Бразилія заарештує його, підтвердивши свій статус демократії та правової держави», – сказав він.

Генпрокурор вважає, що якщо цього не зробити, це загрожує створенням прецеденту, за якого лідери, обвинувачені у злочинах, можуть безкарно подорожувати.

За словами бразильських чиновників, Бразилія надіслала Путіну стандартне запрошення на саміт G20 у Ріо-де-Жанейро 18-19 листопада, але не отримала жодної відповіді, що він планує взяти участь.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2023 року МКС видав ордер на арешт Путіна за обвинуваченням у воєнних злочинах, зокрема у незаконній депортації дітей з України та в незаконному переміщенні українців у Росію, однак очільник Кремля Володимир Путін 3 вересня зустрівся зі своїм монгольським колегою в Улан-Баторі.

Це перший візит Путіна до країни, яка ратифікувала Римський статут і мала б заарештувати російського лідера за ордером, виданим МКС у Гаазі у зв'язку з воєнними злочинами росіян в Україні.

Читайте також: Речник МКС: Судді ще не оприлюднили результати розгляду справи щодо відмови Монголії затримати Путіна

У Монголії пояснили, що не заарештували Путіна, оскільки країна опинилася в ситуації енергетичної залежності, що ускладнює можливість арешту російського диктатора за ордером МКС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-