У Європарламенті закликали РФ припинити страти та катування українських військовополонених

У Європарламенті закликали РФ припинити страти та катування українських військовополонених

Укрінформ
Євросоюз закликає РФ дотримуватися міжнародного гуманітарного права та припинити страти й катування українських полонених. Від Росії вимагають надати негайний доступ гуманітарним організаціям до ув'язнених.

Про це йшлося на дебатах у Європарламенті щодо воєнних злочинів Росії, зокрема вбивств нею українських військовополонених, передає кореспондент Укрінформу.

«Європейський Союз закликає Російську Федерацію дотримуватись зобов'язань перед міжнародним гуманітарним правом та забезпечити припинення жорстоких страт і катувань українських в'язнів. Незалежним спостерігачам необхідно надати гуманітарний доступ до військовополонених», - наголосив єврокомісар Дідьє Рейндерс, додавши, що не може бути безкарності за такі жахливі злочини.

На дебатах були оприлюднені останні повідомлення про страту дев'ятьох військовополонених російськими військами в Курську та двох бійців Сил оборони в Селидовому. Наразі відомо про смерть щонайменше 177 українських військовополонених у російському полоні.

«Можна відрізати голову військовополоненому і з гордістю виставляти її в соціальних мережах, а можна живцем спалити бійців «Азова», повністю роздягнути полонених і розстріляти їх, зґвалтувати, катувати та вбивати. Якщо Путін думає, що таким чином він залякає українців, він помиляється», - сказала представниця Європейської народної партії Сандра Калнієте.

За її словами, всі кати, їхні командири та пропагандисти режиму, які прославляють і пропагують ці звірства, мають постати перед судом, який Україна обов’язково виграє. Саме тому Калнієте ще раз наголосила на необхідності негайно зняти обмеження, які забороняють українцям використовувати ракети великої дальності для знищення військових об'єктів на території Росії.

Читайте також: Костін окреслив чотири напрямки для притягнення РФ до відповідальності за злочини проти полонених

«Росія має бути переможена, щоб її імперіалізм більше не становив загрози для нашого майбутнього», - додала євродепутатка.

Згідно з доповіддю Управління Верховного представника ООН з прав людини, процитованою в парламенті, застосування тортур до полонених має систематичний характер. Військовополонені піддаються різним видам катувань: від жорстокого побиття до сексуального насильства, приниження та голоду на всіх етапах перебування. Водночас їхній захист та гуманне поводження є фундаментальними принципами, закріпленими Женевською конвенцією. Крім того, умисна страта і катування військовополонених вважаються воєнними злочинами відповідно до Римського статуту.

Читайте також: Шістьом військовим РФ оголосили підозри за розстріли українських полонених - ОГП

Як повідомляв Укрінформ, росіяни частіше страчують українських полонених і застосовують хімічну зброю

Останнім часом збільшилась кількість систематичних безкарних страт українських військовополонених російськими військовими, а також тривають застосування ними хімічної зброї в порушення Женевської конвенції та Конвенції про заборону хімічної зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-