Майже половина українців вважають, що не можна зараз вести переговори з РФ

Майже половина українців вважають, що не можна зараз вести переговори з РФ

Опитування
Укрінформ
У вересні 2024 року частка українців, які вважають, що переговори з Росією потрібно проводити вже зараз, зросла до 35% порівняно з 21% минулого року, однак відносна більшість громадян (48%) з цим не згодні.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провела соціологічна служба Центру Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року.

«У вересні-жовтні 2023 року 21% опитаних вважали, що переговори з Росією – "це дієвий спосіб досягнення миру, яким слід скористатися вже зараз", а 63% були не згодні з цим. У вересні 2024 року частка тих, хто так вважає, зросла до 35%, хоча відносна більшість (48%) з цим не згодні», – йдеться у повідомленні.

Також більше стало тих, хто погоджується з судженням «переговори з Росією слід вести тільки після витіснення її військ на лінію протистояння станом на 23 лютого 2022 року» (частка таких зросла з 25% до 37%), і з 61% до 41% знизилася частка тих, хто з цим не згоден.

Читайте також: План перемоги України: що про нього думають лідери Євросоюзу

Також менше стало тих, хто вважає, що «переговори з Росією слід вести тільки після витіснення (виведення) її військ на кордони станом на 1991 рік» (їх частка зменшилася з 61% до 49%, не згодні відповідно 24% і 29%).

Зокрема, з тим, що переговори з Росією можна вести вже зараз, згодна відносна більшість (48%) жителів південного регіону (не згодні – 37%). Із цим не згодна більшість жителів західного (відповідно 23% і 57%) і відносна більшість жителів центрального (відповідно 37% і 47,5%) регіонів. У східному регіоні частки тих, хто з цим згоден, і тих, хто не згоден, статистично значуще не відрізняються (відповідно 39% і 43%).

Із тим, що переговори з Росією слід вести тільки після витіснення (виведення) її військ на кордони станом на 1991 рік, згодна більшість (61%) жителів західного регіону (не згодні – 23%), а також відносна більшість жителів центрального (відповідно 47% і 29%) і східного (відповідно 49% і 27%) регіонів. Не згодна з цим відносна більшість жителів південного регіону (відповідно 33% і 47%).

Читайте також: Віцеспікер парламенту Іспанії: На переговорах мають враховуватись якнайбільше аспектів Плану перемоги

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Донецькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі (коли здійснювався відбір респондентів за статево-віковими квотами). Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-