Україна передала в ООН документ про приєднання до Римського статуту

Україна передала в ООН документ про приєднання до Римського статуту

Фото
Укрінформ
Заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра передала у пʼятницю до секретаріату ООН ратифікаційну грамоту стосовно долучення України до Римського статуту, що означатиме повноправну участь країни в Міжнародному кримінальному суді.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, процедура передачі ратифікаційної грамоти відбулася в одному з приміщень штаб-квартири ООН.

«Це історичний момент, - сказала в коментарі Укрінформу Мудра. - Сьогодні ми завершили довготривалу ратифікацію Римського статуту й нарешті стали повноцінним учасником МКС. Для України Римський статут набуває чинності з 1 січня 2025 року». Вона пояснила, що відбулася передача ратифікаційної грамоти на зберігання до секретаріату Організації Обʼєднаних Націй, яка є депозитарієм міжнародних договорів.

За словами заступниці керівника ОП, з початку року Україна долучиться до роботи в ключовому органі міжнародного правосуддя й матиме, зокрема, можливість «впливати на пріоритезацію наших питань в МКС».

Читайте також: Монголія порушила зобов’язання, не арештувавши Путіна - МКС

Мудра нагадала, що на сьогодні цей суд видав шість ордерів на арешт російських злочинців, зокрема російського правителя Володимира Путіна й військової верхівки - Сергія Шойгу, Валерія Герасимова та інших генералів.

«Наша участь в роботі МКС прискорить розгляд поточних справ і відкриття нових, відтак дасть можливість забезпечити справедливе покарання для всіх російських злочинців», - долала вона.

Читайте також: Ратифікація Римського статуту: Зеленський підписав закон про зміни до кримінальних кодексів

Як повідомляв Укрінформ, 21 серпня, Верховна Рада ухвалила ініційований Президентом України закон про ратифікацію Римського статуту та поправок до нього.

Ратифікація цього документа є обов’язковою умовою для подальшої євроінтеграції України. Україна підписала цей договір 20 січня 2000 року.

Після ратифікації Римського статуту держава стає учасником Міжнародного кримінального суду, а злочини, вчинені її громадянами, або скоєні на її території – підсудними суду в Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-