Запрошення України до НАТО зараз є абсолютно прийнятним і необхідним - Жовква

Запрошення України до НАТО зараз є абсолютно прийнятним і необхідним - Жовква

Ексклюзив
Укрінформ
Якнайшвидше запрошення України до Північноатлантичного альянсу є прийнятним і необхідним для Києва саме на цьому етапі, адже покращить безпекову ситуацію.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу заявив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква.

Він нагадав, що в першому пункті Плану перемоги, який Президент Володимир Зеленський представив, у тому числі канцлеру ФРН Олафу Шольцу під час візиту до Берліна, чітко зазначається, що Україна говорить про надання запрошення до вступу до НАТО саме зараз. Зрозуміло, що на цьому етапі, коли російська агресія триває, ставити питання про вступ неможливо.

«Але ставити питання про запрошення є абсолютно легітимним і раціональним. Таке рішення, ухвалене всіма 32 членами (НАТО – ред.), стало б потужним сигналом усьому світовому співтовариству та власне агресору щодо того, що Україна користується безпековою підтримкою. Тож на сьогодні саме запрошення є прийнятним і необхідним для України. Паралельно Україна продовжує рухатися шляхом реформ, і всі ці реформи будуть виконані до нашого вступу», - заявив Жовква.

Україні, підкреслив він, дуже важливо мати визначеність і перспективу: «Наявність чіткого розуміння, що це рішення у випадку його схвалення всіма державами, буде незворотним, безумовно, покращить нашу безпекову ситуацію вже сьогодні».

Читайте також: Інформація, що сім країн проти запрошення України до НАТО, не відповідає дійсності - речник Президента

А вже далі, за словами заступника керівника ОП, держава буде рухатися шляхом реформ, шляхом виконання всіх необхідних умов. До того ж, додав він, процедура набуття членства не передбачає вступ одразу після запрошення. Часові рамки можуть бути дуже різними, як показує досвід інших держав.

«Захищаючи безпеку всього євроатлантичного простору (і це не просто гучні слова), ми вважаємо, що основним критеріям НАТО – розділяти цінності євроатлантичної спільноти та бути здатними робити внесок до безпеки регіону – Україна вже відповідає», - переконаний Жовква.

Членство в НАТО є найбільшою безпековою гарантією, але доти Україна потребуватиме інших безпекових гарантій від партнерів – і зараз, і навіть більше – після Перемоги, сказав представник ОП. Фундамент вже закладено: підписано 27 відповідних угод, у тому числі «доволі солідна» - з Німеччиною. «Питання безпеки України має стояти на порядку денному для всього європейського та євроатлантичного простору аж до моменту вступу в НАТО», - вважає він.

Жовква також подякував ФРН, яка є одним з головних партнерів України та лідером у постачанні вкрай важливих озброєнь, зокрема ППО. Він висловив сподівання, що рівень допомоги у 2025 році буде не меншим. Коментуючи той факт, що в бюджеті Німеччини закладена сума майже вдвічі менша за ту, яка була спрямована на військову підтримку України нинішнього року, заступник керівника ОП зауважив, що це є «предметом переговорів обох сторін, у тому числі на найвищому рівні».

«Ми хочемо, щоби лідерство зберігалося та впевнені, що так воно і буде», - заявив політик.

Читайте також: Україна неминуче стане членом НАТО - Стубб

Як повідомлялося, в четвер канцлер ФРН Олаф Шольц у популярному ток-шоу на телеканалі ZDF заявив, що не бачить можливості прийняття в НАТО (та навіть офіційного запрошення) країни, яка перебуває у стані війни.

Він також підкреслив своє негативне ставлення до можливості передачі Німеччиною далекобійної зброї Україні та скептичне – до дозволу бити по цілях на території РФ за допомогою будь-яких західних озброєнь. Водночас глава уряду запевнив, що ФРН буде підтримувати Україну в оборонній боротьбі.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-