Проєкт нового житлового кодексу готується до затвердження - голова комітету ВР

Проєкт нового житлового кодексу готується до затвердження - голова комітету ВР

Ексклюзив
Укрінформ
Існуюче законодавство не вирішує житлові проблеми, а лише створює ілюзію їхнього вирішення. Потрібно ухвалити та реалізувати нове законодавство, яке змінить застарілий житловий кодекс.

Про це заявила народна депутатка, голова Комітету з організації державної влади, регіонального розвитку, місцевого самоврядування та містобудування, очільниця політичної партії «Слуга народу» Олена Шуляк у інтерв’ю Укрінформу.

«У 2023 році Міністерство відновлення створило неформальну житлову коаліцію, залучивши представників міжнародних організацій, Ради Європи, а також українське експертне середовище. Мета — напрацювати нове законодавство, яке змінить застарілий житловий кодекс», - зазначила вона.

Шуляк підкреслила, що існуюче законодавство не вирішує житлові проблеми, а лише створює ілюзію їхнього вирішення.

«Міністерство, створивши житлову коаліцію, розробило законопроєкт, який має замінити застарілий кодекс. Цей документ, що носить назву «Про засади житлової політики», вводить нові принципи, адаптовані з досвіду Європейського Союзу», - поінформувала політик.

Читайте також: В Україні за час війни знищені близько 60 мільйонів квадратних метрів житла - Шуляк

Голова парламентського комітету пояснила, що проєкт закону передбачає можливість розвитку в державі соціального та муніципального житла, а також участь приватних операторів у сфері доступного житла - «тобто ті ініціативи, які раніше в Україні не реалізовувалися».

«Після проведення публічних консультацій ми зібрали всі пропозиції та направили їх до Міністерства відновлення, яке вже отримало висновки від інших міністерств і опрацьовує їх. Наразі проєкт готується до затвердження на урядовому засіданні», - зауважила народна депутатка.

За її словами, парламентарії з нетерпінням очікують відповідний документ в Верховній Раді.

«Сподіваюсь, що зможемо проголосувати за нього одностайно, адже важливо змінити застарілу житлову політику в Україні», - підкреслила очільниця політичної партії.

Шуляк акцентувала, що ухвалення закону стане своєрідною революцією в житловій сфері, оскільки змінюватиметься те, що залишалося незмінним протягом не одного десятку років.

«Сьогоднішні виклики, зокрема ті, що виникли через повномасштабне вторгнення, а також можливості, які приносить євроінтеграція України, створюють найкращі умови для оновлення житлового законодавства на сучасні та європейські стандарти», - резюмувала вона.

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну внаслідок російської агресії знищено або суттєво пошкоджено близько 60 мільйонів квадратних метрів житла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-