Неймовірні історії кохання  Тараса Шевченка

Неймовірні історії кохання Тараса Шевченка

Укрінформ
18 травня, 14.00- “Роман-трилогія Антонії Цвід “Возлюбленик муз і грацій. Кохані жінки Тараса Шевченка – знакова подія в українській літературі”. 

Організатори: Національна спілка письменників України; Інститут літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України; Всеукраїнське товариство „Просвіта” імені Тараса Шевченка. 

Учасники: Дмитро  Дроздовський - критик, головний редактор журналу "Всесвіт"; Антонія Цвід – поетеса, прозаїк, автор роману-трилогії, член Правління НСПУ; Анатолій Дупляк – автор видавничого проекту, редактор, дизайнер і автор післямови до трилогії, член Національної спілки журналістів України; Сергій Гальченко – заступник директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, шевченкознавець, науковий консультант і автор передмови до роману-трилогії; Павло Мовчан – письменник, лауреат Шевченківської премії, голова товариства імені Тараса Шевченка „Просвіта”; Любов Голота – письменниця, лауреат Шевченківської премії, головний редактор газети „Слово Просвіти”; Василь Яременко – шевченкознавець, професор, доктор філологічних наук; Михайло Наєнко – шевченкознавець, професор, доктор філологічних наук, лауреат Шевченківської премії. 

Підсумкові матеріали:

Трилогія Антонії Цвід про коханих жінок Тараса Шевченка заслуговує на екранізацію - письменники 

Роман-трилогія Антонії Цвід "Возлюбленик муз і грацій. Кохані жінки Тараса Шевченка", що відкриває читачеві нового, сучасного Шевченка, має бути екранізований.

Таке переконання висловили учасники прес-конференції в Укрінформі, присвяченій виходу роману у світ.  

"Хтось із телевізійних каналів мав би зацікавитися прем'єрою цієї книги як можливим кінопроектом. Можливо, з нього почалася б ера великих телевізійних серіалів про український світ, про українських героїв. І саме з книги Антонії Цвід, бо саме тут Шевченко сучасний. Він не належить ні націонал-демократам, ні радянським демократам і шевченкознавцям, він належить серцю авторки і серцю багатьох людей, які його знали", - підкреслила письменниця, лауреат Шевченківської премії, головний редактор газети "Слово Просвіти" Любов Голота.

На її думку, ця трилогія, яка буде несподіванкою для багатьох, має бути якомога більше тиражована і доступна в усіх українських бібліотеках.

"В інформаційний простір відбувся гарний вкид про особисте життя Тараса Шевченка. І перша заслуга цієї книжки - що багато людей зацікавляться нею, прочитають її, а потім будуть перечитувати твори Шевченка, шукати адресаток, шукати підтвердження чи заперечень", - сказала Голота.

Критик, головний редактор журналу "Всесвіт" Дмитро Дроздовський наголосив, що поява цього роману в особливий спосіб показує зміну в сприйнятті Шевченка, яку ми маємо після Революції гідності.

"Антонія Цвід вдалася до дивовижної реконструкції, яка показує класика як живу особистість, постать, що має свою історію. Поява цього твору видається надзвичайно актуальною. Фактично зараз перед нами текст, який є блискучим матеріалом для кіносценарію, на основі якого можна зробити кінопродукт, що буде чудовою формою популяризації творчості Тараса Шевченка в різних аудиторіях", - сказав Дроздовський.  

Критик додав, що якщо школярі, студенти прочитають цей роман, він відіграє дуже важливу роль у популяризації творчості Шевченка.

Сама авторка роману зізналася, що "Шевченко - це космос, і охопити його неможливо", але вона "в міру своїх сил намагалася відтворити його таким, яким він був у житті". А відтворити істинний образ пророка її змусили різного роду інсинуації навколо його імені. 

За її словами, ідея твору захопила давно, була велика архівна робота, праця над достовірними джерелами - це спогади сучасників поета, листування, "Щоденник" Шевченка, дослідження сучасних шевченкознавців.  

"Матеріали виявилися настільки цікаві, настільки приголомшливі, що захотілося, щоб про це дізнався весь світ - про справжнє кохання, про життя Тараса Шевченка. Народився великий твір - трилогія", - сказала Антонія Цвід.   

Утім, зазначила вона, все життя Шевченка нагадує трилогію: до заслання, під час заслання, після заслання. І всі ці періоди в книзі презентовані різними історичними подіями, персонажами, зокрема й новими образами жінок. 

"Образ генія я подаю через призму стосунків з жінками... Я дозволила йому в своєму романі дихати на повні груди, постати людиною живою. І головна інтрига зав'язується навколо художника і його муз, насамперед це його кохана - Амалія Яківна Європеус, з якою він познайомився, коли їй було 15 років", - розповіла письменниця, додавши, що в романі присутні й інші щемливі історії кохання.

Автор видавничого проекту, редактор, дизайнер та автор післямови до трилогії Анатолій Дупляк повідомив, що роман-трилогія вийшов накладом 300 примірників у молодому видавництві "Прометей".

"Планується 5 тисяч, а хотілося б, щоб він мав тираж 30 тисяч. Шукаємо кошти і можливості", - сказав Дупляк. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-