Як кіно стає доступним для незрячих та нечуючих людей в Україні: чому це важливо?

Як кіно стає доступним для незрячих та нечуючих людей в Україні: чому це важливо?

Укрінформ
29 жовтня, 12:00 - Як кіно стає доступним для незрячих та нечуючих людей в Україні: чому це важливо?.

Учасниці:  Вікторія Лучка - співзасновниця ініціативи Доступне Кіно; Юлія Сачук - голова ГО «Боротьба за права»; Поліна Толмачова - маркетинг-директорка FILM.UA Group; Аліса Калюжна - промо-продюсерка фільму «Ціна правди».

Питання до обговорення:

Доступне кіно для незрячих та нечуючих людей - забаганка чи невід’ємне право людини?

Як робити кіно доступним: звукопис (тифлокоментар) та адаптовані субтитри?

Дивитися кіно разом з усіма: що таке інклюзивний показ фільму?

Що вже зроблено в Україні у сфері доступності кіно: які агенти змін доступності  кіноіндустрії України?

Яка роль держави у розвитку доступного кіно?

Коротко. Учасниці заходу  розкажуть про перспективи розвитку доступного кіно для незрячих та нечуючих людей в Україні, а  також презентують найактуальніші прем’єри цієї осені.

Під час пресконференції буде можливість переглянути  трейлер фільму з тифлокоментарем.

Підсумкові матеріали:

Фільми “Ціна правди” та “Думки мої тихі” стануть доступними для незрячих і нечуючих людей

В Україні вже скоро вийдуть фільми “Ціна правди” та “Думки мої тихі”, які стануть доступними для незрячих і нечуючих людей завдяки спеціальним додаткам.

На цьому наголосили учасники пресконференції в Укрінформі.

“Фільм “Ціна правди” виходить на екрани 28 листопада, і його зможуть подивитися абсолютно всі в усіх кінотеатрах України завдяки співпраці з агенцією “Доступне кіно”. Для нас це дуже важливо, оскільки аудиторія незрячих та нечуючих людей в Україні дуже велика, аби ігнорувати цей факт. Фактично це буде перший фільм в Україні, доступний в кожному кінотеатрі з тифлокоментарем та субтитрами”, - заявила промопродюсерка фільму Аліса Калюжна.

Як пояснила співзасновниця ініціативи “Доступне Кіно” Вікторія Лучка, незряча людина, завдяки тифлокоментарю (додатковому опису того, що відбувається на екрані між діалогами і важливими звуками), та нечуюча незряча, завдяки адаптованим субтитрам, можуть отримати досвід перегляду фільму на екрані кінотеатру.

“Це рішення дуже спрощує ситуацію, оскільки не потребує додаткового обладнання для кінотеатрів. Це додаток на телефон, який потрібно завантажити. Знайти фільм, до якого створений тифлокоментар або субтитри (це два окремих додатки), і завантажити його собі на телефон. Незряча людина з телефоном і власними навушниками йде в кінотеатр і вмикає додаток, який автоматично синхронізує те, що відбувається на екрані, і видає тифлокоментар незрячій людині через навушники або субтитри для нечуючої людини на екран мобільного телефона. Таким чином кожен фільм, який буде адаптований для незрячих чи нечуючих людей, зможе бути доступним в кожному кінотеатрі”, - розповіла Лучка.

Водночас вона повідомила, що додаток буде презентовано за кілька тижнів, а також зазначила, що скоро стане доступним для всіх і фільм “Думки мої тихі”, який вийде в прокат у січні, та серіал на “1+1”, прем’єра якого відбудеться вже цієї осені.

“Це буде перший телевізійний серіал, доступний для незрячих людей в Україні”, - сказала Лучка.

“Фільми, які фінансуються за державний бюджет в Україні, мають бути доступними для кожного. Ми сподіваємося, що Держкіно підхопить цю ініціативу, промотуватиме доступність фільмів і ставитиме відповідні вимоги до їх виробників”, - підкреслила вона.

А маркетинг-директорка FILM.UA Group Поліна Толмачова додала, що їхня компанія зараз веде переговори з фондом “Відчуй” про наступне після фільму “Ціна правди” кіно, яке має бути в додатку. Мова йде про спортивну драму “Пульс”, яка вийде на початку наступного року. Це стрічка про паралімпійську чемпіонку, легкоатлетку Оксану Бондарчук, яка виграла три олімпіади.

“Доступність кіно для всіх - це важлива соціальна місія. І нам потрібно змінювати суспільство для того, щоб воно дійсно було інклюзивним. По-друге, нам треба збільшувати аудиторію українських фільмів. Для нас дуже важливо включити в кінопроцес в Україні всіх потенційних глядачів”, - наголосила Толмачова.  

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-