Маленькими кроками до великих змін. На шляху до вирішення житлових проблем переселенців

Маленькими кроками до великих змін. На шляху до вирішення житлових проблем переселенців

Укрінформ
14 грудня, 11:00 - «круглий стіл» на тему «Забезпечення соціальним житлом людей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на сході України»

Організатор: БФ “Право на захист”.

Учасники: Олександр Галкін - Благодійний фонд «Право на захист»; Олег Овчінніков - заступник виконавчого директора Українського фонду соціальних інвестицій; Максим Алексєєнко-Лемовський - начальник відділу з питань формування та реалізації житлової політики Департаменту соціально-гуманітарної політики та внутрішньо переміщених осіб Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій; Мирослава Сущенко - керівниця Дніпропетровського офісу БФ «Право на захист»; Віктор Мерешко - заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів влади Комиш-Зорянської селищної ради Пологівського району Запорізької області; Олена Приходько - керівниця Харківського офісу БФ «Право на захист», адвокат, модератор. представники ТГ Дніпропетровської, Запорізької, Донецької, Луганської та Харківської областей.

Коротко. Під час заходу учасники обговорять питання адаптації та інтеграції переселенців у громадах, які приймають, та необхідну допомогу органам місцевого самоврядування в розв'язанні житлових проблем внутрішньо переміщених осіб. Йтиметься про вже реалізовані ініціативи та  результати недержавних програм, спрямованих на допомогу цій категорії населення.

Під час заходу будуть презентовані результати  програми «Правова підтримка ВПО та органів місцевого самоврядування», яку БФ «Право на захист» реалізує в рамках проєкту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури, УФСІ VI», що впроваджується Українським фондом соціальних інвестицій.  Фінансується проєкт Урядом Німеччини через німецький банк розвитку KreditanstaltfürWiederaufbau (KfW).

Довідково. Майже 80 тисяч внутрішньо переміщених осіб на сьогодні мають потребу у розв'язанні житлової проблеми. З 2017 по 2021 роки держава виділила понад 218 мільйонів гривень місцевим бюджетам (з них 113 мільйонів – тільки у 2021) році. На ці кошти придбано 340 квартир та житлових приміщень для тимчасового перебування переселенців. Проте  цього недостатньо, аби закрити питання забезпечення соціальним житлом  внутрішньо переміщених осіб.

Запрошуємо вас  долучитися до заходу та поставити свої запитання в форматі онлайн за посиланням Zoom: https://us02web.zoom.us/j/82797398762?pwd=OUFwV2FuZDlaWHp0TTduMW5mRThHQT09

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Понад 40% ВПО не планують повертатися до тимчасово окупованих територій - Мінреінтеграції

Понад 40% внутрішньо переміщених осіб (ВПО) не планують повертатися до тимчасово окупованих територій навіть після повноцінної їх реінтеграції.

Про це сказав начальник відділу з питань формування та реалізації житлової політики Департаменту соціально-гуманітарної політики та внутрішньо переміщених осіб Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Максим Алексєєнко-Лемовський на круглому столі на тему “Забезпечення соціальним житлом людей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на сході України”, що проходив в Укрінформі.

“Більше 40% внутрішньо переміщених осіб не планують повертатися до тимчасово окупованих територій навіть після повноцінної їх реінтеграції. І тому на сьогодні ми повинні створювати максимально інтеграційні програми на місцях. Враховуючи те, що уряд і запроваджує програми, які потім вже реалізовуються на місцях, ми повинні створити всі умови, щоб зацікавити і внутрішньо переміщених осіб, і органи місцевого самоврядування. Проблематика поінформованості залишається найбільш для нас актуальною”, - сказав Алексєєнко-Лемовський.

Він нагадав, що цього року держава виділила 113 мільйонів гривень місцевим бюджетам на вирішення житлових проблем переселенців.

“Щодо реалізації субвенції — в нас реалізовано 113 мільйонів, і це, скажімо так, перша лінія тих, хто взяв участь, хто взяв субвенції. Зараз іде етап активної реалізації цієї програми. Поки що є плани на придбання 340 об’єктів для забезпечення житлом більше тисячі внутрішньо переміщених осіб, проте ми сподіваємося, що вся надіслана субвенція буде реалізована”, - сказав Алексєєнко-Лемовський.

Він додав, що “на наступний рік планується 125 мільйонів, найближчим часом буде надіслано листи на обласні державні адміністрації з метою формування потреби для того, щоб на початку 2022 року ми змогли вже опрацьовувати пропозиції”.

Як повідомлялося, раніше віцепрем‘єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявляла, що програму придбання житла для ВПО за рахунок співфінансування з державного та місцевих бюджетів продовжать щонайменше на три роки.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-