Стан політичного фандрейзингу в Україні

Стан політичного фандрейзингу в Україні

Укрінформ
18 лютого, 12:30 - презентація  на тему: «Стан політичного фандрейзингу в Україні: дослідження Руху ЧЕСНО»

Організатор: Рух ЧЕСНО.

Учасники: Віта Думанська - лідерка Руху ЧЕСНО, модераторка; Ігор Фещенко - провідний аналітик з партійних фінансів, Рух ЧЕСНО; Андрій Сухарина - політичний аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва; Юрій Левченко - партія “Народовладдя”; Ірина Кутнівська - в.о. керівника секретаріату політичної партії “Сила людей”; Тарас  Котов - член політради партії «Демократична сокира».

Питання до обговорення:

- Наскільки публічним є процес збору коштів політичними партіями? Як взагалі відбувається такий фандрейзинг?

- Що заважає політичним силам публічно збирати кошти на свою діяльність?

- Чи підтримують українці політичні партії, і в чому саме виявляється така підтримка?

Коротко. Однією з причин проблем із економікою та правосуддям в Україні є питання походження коштів на діяльність політиків та політичних партій. І насамперед під час виборів.

18 лютого Рух ЧЕСНО презентує основні результати дослідження стану політичного фандрейзингу в Україні. Експерти дослідили публічні прояви фандрейзингу серед політичних партій напередодні та під час місцевих виборів 2020 року, а також виявили масштаби цього унікального для України явища.

Бажання та спроможність політичних сил залучати достатні обсяги дрібних та середніх внесків серед власних прихильників є не менш, а можливо і більш важливим ніж державний контроль за фінансуванням партій. У рамках дослідження Рух ЧЕСНО  провів серію інтерв’ю з представниками партій, щоб вивчити та узагальнити їхній досвід, а також виявити основні бар’єри, з якими стикаються політичні партії при спробах публічного залучення коштів.

Довідково. Рух ЧЕСНО – це громадська організація із експертизою у сферах парламентаризму і місцевого самоврядування, політичних фінансів та виборів.

ЧЕСНО працює для того, щоб українське суспільство переходило від електоральної до представницької демократії. Для цього ми надаємо громадянам об’єктивну, неупереджену та точну інформацію про політиків та партії, робимо проєкти громадянської освіти, популяризуємо відкриті дані, проводимо адвокаційні кампанії та заходи.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні виборці починають фінансувати політичні партії - експерти

Лише 9 з 380 зареєстрованих в Україні партій залучали в 2020 році внески власних прихильників, але цей спосіб фінансування партій набирає обертів.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомили представники Руху ЧЕСНО за результатами проведеного ними моніторингу методом інтерв’ю з представниками партій.

Експерти дослідили публічні прояви фандрейзингу (збору коштів) серед політичних партій напередодні та під час місцевих виборів 2020 року, щоб виявити масштаби цього нового для України явища.

“З 380 партій збором коштів займалися лише 9 з них. У 90% випадків партії обмежувалися закликами в соціальних мережах. Лише в двох випадках у масштабах країни партії обрали формат офлайнових заходів. Були також поодинокі випадки, коли представники партій обдзвонювали людей. Але акцент партії ставили на онлайнових активностях”, - розповів провідний аналітик Руху ЧЕСНО з партійних фінансів Ігор Фещенко.

За його словами, політичний фандрейзинг в Україні лише набирає обертів і характерний для новостворених партій, які показують інший рівень та якість своєї діяльності.

“Публічний політичний фандрейзинг в Україні характерний насамперед для новостворених партій, які намагаються демонструвати інший рівень та якість своєї діяльності і будують свою політику й практику з нуля”, - зазначив Фещенко.

Він вважає залучення коштів виборців прозорим і зрозумілим способом фінансування партій, який здатен змінити сам виборчий процес в Україні.

“Цей досвід збору коштів ще не був застосований в Україні. Це здатне змінити виборчу кампанію з пропагандистської точки зору і забезпечити достатню кількість коштів для її проведення”, - вважає експерт.

На думку організаторів заходу, бажання та спроможність політичних сил залучати достатні обсяги дрібних та середніх внесків серед власних прихильників є не менш важливим, ніж державний контроль за фінансуванням партій.

Фандрейзинг або збір коштів — процес залучення грошових коштів та інших ресурсів, які організація не може забезпечити самостійно та які є необхідними для реалізації певного проєкту або своєї діяльності в цілому.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-