100 днів війни - втрати та результати роботи культурного та інформаційного фронту України

100 днів війни - втрати та результати роботи культурного та інформаційного фронту України

Укрінформ
3 червня, 13:00 - брифінг на тему: «100 днів війни - втрати та результати роботи культурного та інформаційного фронту України в цифрах». 

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ. 

Спікер: Олександр Ткаченко - міністр культури та інформаційної політики. 

Теми до обговорення:

Санкції ВРУ проти патріарха Кирила та інших діячів РПЦ. 

Поглиблення відносин між Україною та Польщею. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

 Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу. 

Акредитація представників ЗМІ: ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com 

Акредитація триватиме до 12:30 3 червня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

 Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

За 100 днів війни рф зруйнувала понад 370 пам'яток культурної спадщини - Ткаченко

росія за 100 днів повномасштабного вторгнення в Україну зруйнувала 370 пам'яток культурної спадщини.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Ми ведемо облік тих пам'яток культури, які зазнали пошкоджень чи були зруйновані під час війни. На сайті Міністерства верифікуємо ці дані. Так само зараз вираховуємо, в який спосіб ми зможемо точно встановити, які збитки фактичні у грошах означає руйнування наших пам'яток. Хотів би сказати, що серед цих 370 пам'яток культури майже половина – це церкви різних конфесій. Фактично коли росіяни руйнують українську спадщину, вони не розрізняються, це їхні скрепи чи не їхні, вони їх руйнують», - сказав Ткаченко.

Як приклад глава МКІП навів випадок, коли 7 травня російські війська вдарили ракетою в Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди в Сковородинівці. «Сам музей знаходиться між полів. Там інфраструктура така, що потрібно було дуже сильно хотіти, щоб поцілити у цю невеличку споруду. Музей зруйновано», - сказав Ткаченко, але нагадав при цьому, що Міністерство культури та інформаційної політики разом з Харківською обласною державною адміністрацією відкрили фонд для збору коштів на відновлення музею Григорія Сковороди в Сковородинівці.

За його словами, загалом за ці 100 днів російського вторгнення МКІП зосередило свою роботу на тому, аби інформувати світ про війну в Україні, на збереженні культурної спадщини, яка опинилася під загрозою, а також на підтримці діячів культури і мистецтва під час війни, бо вони продовжують працювати на своєму культурному фронті.

Як повідомлялося, 3 червня минає 100 днів відтоді, як російська федерація здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. 

Понад 120 міжнародних організацій у сфері культури відмовилися від співпраці з росіянами – Ткаченко

Понад 120 міжнародних організацій у сфері культури відмовилися від співпраці з російськими діячами.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив на пресконференції у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Із західними колегами ми працювали над тим, щоб ввести санкції або, так би мовити, прибрати зі сценічних майданчиків у світі російських офіційних виконавців. Понад 120 міжнародних організацій, закладів культури відмовилися від співпраці з ними», - сказав Ткаченко.

Він підкреслив, що таким чином українські діячі зможуть заміщувати російську культуру. «путін сам казав, що культура, напевно, єдина їхня ефективна зброя, якою вони можуть воювати в світі. Наше завдання – поставити цій зброї заслон», - наголосив міністр.

Окрім того, за його словами, 100 російських культурних діячів та пропагандистів включені до санкційного списку України. Робота у цьому напрямку триває, додав очільник МКІП.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

У межах United24 відкрито рахунок для збору коштів на українську культуру та медіа – Ткаченко

У межах проєкту United24 цього тижня відкрито рахунок для збору коштів на українську культуру та медіа.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив на пресконференції в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Ми відкрили цього тижня рахунок United24, який конкретно буде працювати над тим, щоб збирати кошти для української культури та медіа», - зазначив Ткаченко.

За його словами, серед першочергових цілей - поновити діяльність Українського культурного фонду та Українського інституту книги.

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня Президент Володимир Зеленський підписав указ щодо ініціативи заснування національного бренду United24 для обʼєднання зусиль міжнародних партнерів у підтримці України.

18 травня футболіст Андрій Шевченко став першим амбасадором United24.

Немає сумніву, що Євробачення пройде в Україні - Ткаченко

Немає сумніву у тому, що Євробачення пройде в Україні, але не виключено, що деякі умови доведеться змінити.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив на пресконференції в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«У нас немає сумнівів, що воно має відбуватися в Україні. Єдине, що ніхто ще не проводив Євробачення під час війни… Ми зараз шукаємо спільно з колегами відповіді на найважливіші умови, які висуває Мовна спілка, але думаю, що у діалозі нам доведеться пояснити, що деякі умови мають бути змінені», - сказав Ткаченко.

За його словами, Україна вже отримала від Європейської мовної спілки опитувальник щодо тих питань, які наша країна має розв'язати у рамках організації Євробачення в Україні. Міністр має намір сьогодні обговорити їх із представниками конкурсу.

Як повідомляв Укрінформ, 15 травня український гурт Kalush Orchestra переміг у фіналі Євробачення-2022. Ця перемога була очікуваною, хоч боротьба на перше місце виявилася гострою. Гурт був фаворитом у глядачів, за прогнозами букмекерів від самого початку очолював список учасників, а напередодні конкурсу мав найвищі показники - 59-60% (за ним були Швеція – 11%, Велика Британія – 10%, Іспанія та Італія – по 5%).

МКІП напрацьовує рекомендації щодо оновлення бібліотечних фондів – Ткаченко

Міністерство культури та інформаційної політики разом із фахівцями напрацьовує рекомендації щодо оновлення бібліотечних фондів в Україні.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Потрібно бути виваженими з точки зору підходу. Ми такі підходи зараз напрацьовуємо у діалозі із Бібліотечною асоціацією, із фахівцями, з письменниками. Як тільки напрацюємо, обов'язково такі рекомендації опублікуємо», - сказав Ткаченко.

На його переконання, питання наповнення бібліотек є "дуже делікатним". Нині 70% бібліотек - це переважно комунальні заклади, які потребують оновлення, бо там багато російських і радянських книжок.

Як повідомлялося, росія за 100 днів повномасштабного вторгнення в Україну зруйнувала 370 пам'яток культурної спадщини.

Понад 200 тис. учасників інтернет-військ допомагають воювати з російськими фейками – Ткаченко

В Україні понад 200 тисяч учасників інтернет-військ допомагають просувати українські наративи та воювати з російськими фейками.

Про це сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Оце єднання, яке фактично склалося в перші дні війни, воно продовжується і зараз. У нас понад 200 тисяч учасників інтернет-військ допомагають в різний спосіб наші наративи просувати, воювати з фейками російськими, вони об’єднані фактично в таку добровільну групу волонтерів”, - заявив Ткаченко.

Він розповів і про роботу платформу “Моя війна”.

“На платформі “Моя війна” 74 мови. Фактично ми на цій платформі зібрали всі дані про те, що відбувається в Україні, свідчення людей. Так само є на цій платформі й досягнення наших митців - там вірші публікуються і картини можна побачити. Наше завдання зробити так, щоб об’єднати на цій платформі всі досягнення наших артистів і митців, які вони зробили за час війни”, - сказав міністр.

Як повідомлялося, у березні Міністерство культури та інформаційної політики України, Асоціація інноваційної та цифрової освіти і компанія Totonis запустили міжнародну платформу #МояВійна (www.mywar.in.ua).

З її допомогою кожен українець, як свідок жорстокої війни російської федерації проти України, може описати свою історію, викласти реальні факти та особисті переживання. Громадяни всіх країн світу можуть побачити і прочитати ці факти рідними для них мовами і висловити свою підтримку Україні реальними діями.

Єдиний телемарафон можна дивитися фактично в усьому світі - Ткаченко

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що завдяки розширенню географії телемарафону “Єдині новини” його можна дивитися фактично в усьому світі.

Про це він сказав на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“З перших днів війни працює єдиний телемарафон. Фактично, це добровільне об’єднання шести різних телеканалів, шести різних медіагруп, в тому числі й державних, і публічного мовника, які разом цілодобово ведуть мовлення. Також важливо сказати, що крім виробництва новин вдалося розширити серйозно географію розповсюдження телемарафону. Його зараз можна побачити фактично по всьому світу… У багатьох країнах цей телемарафон включають у кабельні мережі різні мовники”, - зазначив Ткаченко.

Він нагадав, що на третій тиждень війни перезапустили російськомовний канал UATV «FREEДОМ».

“Це канал, який так само мовить по всьому світу, і в кабельних мережах... Ми бачимо, що увага до нього збільшується з кожним днем. Принаймні щодо переглядів у соціальних мережах ми бачимо вражаючі цифри - десь 40% переглядів з російської федерації”, - наголосив Ткаченко.

За його словами, на каналі є прямі включення, але "трішки інші спікери". "Ми намагаємося залучати в тому числі й опозиційних російських журналістів до цього телемарафону, вибудовувати довіру з російськомовною аудиторією по всьому світу”, - зауважив міністр.

Як повідомлялося, з 24 лютого розпочав мовлення національний телемарафон єдиних новин #UAразом. До створення новин долучаються Збройні сили України, РНБО, Офіс Президента та інші урядові структури, від яких залежить перебіг подій.

У березні 2022 року Україна запустила телеканал “FREEДОМ”, який мовить російською. Він націлений на створення інформаційного продукту, розрахованого на російськомовну аудиторію у воєнний період.

Ткаченко анонсував благодійні концерти ще у 3 європейських столицях

Ще у 3 європейських столицях пройдуть благодійні концерти, на яких у МКІП планують зібрати додаткові кошти на благодійні рахунки України.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко.

За його словами, концерти у МКІП намагаються проводити з благодійною метою. Раніше 3 такі акції були проведені у різних європейських містах, зокрема у Варшаві та Берліні.

"Для рахунку гуманітарного у Нацбанку було зібрано 50 мільйонів гривень і 12 млн євро. Найближчим часом сподіваємося продовжити цю традицію. Принаймні готуємо концерти ще у 3 європейських столицях, які і місцеві глядачі зможуть побачити, і на яких ми зможемо зібрати додаткові кошти на благодійні рахунки України. Так само на платформі United МКІП ми створили більше 20 проєктів для боротьби України на інформфронті. Це різні проєкти, зокрема і у сфері культури, і конкретні акції тощо", - уточнив Ткаченко.

Нагадав міністр і про те, що Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при очолюваному ним міністерстві активно працює і в щоденному режимі спростовує фейки та дезінформацію, яку розповсюджують росіяни.

За словами чиновника, Центр став досить надійним джерелом, яке користується повагою багатьох журналістів і політичних діячів.

"Також (була проведена - ред.) робота з багатьма європейськими міністрами упродовж 2 місяців... Одразу скажу, що робота була непроста, хоча здавалася очевидною, - ввести санкції проти кількох телеканалів рф, які продовжують мовлення на сателітній платформі Eutelsat. Так, вони заборонили супутники Russia Today, але нам вдалося переконати на цьому етапі, щоб були введені санкції проти каналу РТР-Планета, РТР 24 і Tv Center", - поінформував він.

Ткаченко зазначив, що на цьому робота не зупиняється, ще є кілька каналів, щодо яких у МКІП будуть у рамках наступного кроку намагатися ввести санкції.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Її війська знищують об'єкти інфраструктури, житлові райони українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Україна готує у Європі масштабну виставку щодо наслідків війни, розв'язаної рф – Ткаченко

Україна планує відкрити у Європі масштабну виставку щодо наслідків війни, розв'язаної росією на нашій землі.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Ми дискутуємо зараз спільно із колегами міністрами щодо організації досить масштабної виставки у Європі щодо наслідків війни в Україні. Буде цікавий формат. Приблизно такий, який ви бачили на Михайлівській площі», - сказав Ткаченко.

Крім того, додав глава МКІП, відомство плану 28 липня організувати мобільні виставки в усіх столицях Європи, присвячені Дню державності.

«Ми будемо розповідати про нашу спадщину, культуру», - наголосив міністр.

Як повідомлялося, у Києві на Михайлівській площі 22 травня виставили знищену військову техніку російських загарбників. Крім того, діють ще дві виставки, присвячені боротьбі України проти російської агресії.

3 червня минає 100 днів відтоді, як російська федерація здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Увесь цей час російські загарбники обстрілюють та бомбардують міста й села України, катують і вбивають мирне населення. 

Українським дітям-переселенцям за кордон надіслали понад 250 тисяч книжок - Ткаченко

У межах акції “Українським дітям - українську книгу” та проєктів “Українська книжкова поличка” і “Книжки без кордонів” за кордон українським дітям-переселенцям відправили понад 250 тисяч книжок.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Ми намагаємося зробити так, щоб люди, які тимчасово опинилися за кордоном, могли продовжувати навички читання. В першу чергу наша акція “Українським дітям - українську книгу” та “Українська книжкова поличка” , “Книжки без кордонів” направлена на дітей. Понад 250 тисяч книжок надіслано нашим дітям. Ця акція відбувається під патронатом першої леді”, - сказав Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, благодійна акція "Українським дітям - українську книгу" була започаткована у березні 2022 року Державним комітетом телебачення і радіомовлення спільно з Офісом Президента України і Міністерством культури та інформаційної політики.

Проєкт “Українська книжкова поличка” реалізується спільно Міністерством закордонних справ України, Міністерством культури та інформаційної політики та ДУ «Український інститут книги» під особистим патронатом дружини Президента.

Між Україною та Польщею буде створена робоча група для відновлення пошкодженої культурної спадщини – Ткаченко

Між Україною та Республікою Польща буде створена робоча група для відновлення пошкодженої внаслідок збройної агресії рф культурної спадщини.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив на пресконференції в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«У нас добре розуміння того, яким чином із поляками ми можемо рухатися в цьому напрямку. Механізм наступний: буде створена робоча група, яка має викласти (пропозиції - ред.), ми маємо подивитися всі об’єкти, які є в поляків, з точки зору інформації, що б вони хотіли зробити. Так само ми надамо свої проєкти», - сказав Ткаченко.

Міністр розповів, що кілька кроків назустріч один одному вже зроблено. «Я сказав польському колезі, що ми готові, як тільки отримаємо запит, давати певні дозволи. Так само ми очікуємо на певні кроки від польської сторони по відомих об’єктах. Не буду анонсувати, але про один із цих кроків найближчим часом ви почуєте», - додав він.

Як повідомлялося, 1 червня в межах візиту прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького та його команди до Києва між Міністерством культури та інформаційної політики України та Міністерством культури та національної спадщини Республіки Польща підписано Меморандум про співробітництво у сфері національної пам'яті.

Ткаченко: Підтримка Радою санкцій щодо патріарха кирила свідчить про оцінку його діяльність

Підтримка Верховною Радою санкції щодо патріарха московського і всієї русі кирила є сигналом того, як наші державні діячі сприймають та оцінюють діяльність цієї особи.

Про це під час брифінгу у Медіацентр Україна – Укрінформ повідомив міністр культури і інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

"ВР раніше підтримала санкції проти патріарха кирила і ще 7 одіозних ідеологів РПЦ. Мені здається, що у тій дискусії, яка наразі точиться в українському суспільстві, це важливий сигнал того, що наші державні діячі і політики - як вони сприймають і оцінюють діяльність саме кирила гундяєва", - зазначив міністр.

Ткаченко нагадав і про те, що раніше було підписано досить історичний меморандум з його польським колегою Петром Глінським про владнання ситуації з місцями історичної пам'яті.

"Багато хто слідкував за цими дискусіями напередодні війни. Буде створена робоча група, яка буде діяти за принципом вирішити усі питання, які перед нами залишила історія. Ми пам'ятаємо минуле, але дивимося у майбутнє", - заявив очільник МКІП.

Як повідомлялося, 31 травня Верховна Рада звернулася до Ради національної безпеки і оборони України з вимогою застосувати персональні санкції проти восьми церковних діячів російської православної церкви, які підтримують війну проти Української держави.

Відео: 

Video: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-