Презентація гендерного профілю міста Києва

Презентація гендерного профілю міста Києва

Укрінформ
4 червня, 14:00 - презентація гендерного профілю міста Києва, розробленого за результатами дослідження в межах проєкту «Її сила: підтримка жінок України в часи війни та відновлення».

Організатори: Український Жіночий Фонд, Київська міська державна адміністрація.

Спікерки/ри: Олеся Бондар - директорка Українського Жіночого Фонду; Марина Хонда - заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень, уповноважена з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків; Тетяна Гузенко - начальниця управління з питань гендерної рівності Департаменту соціальної політики; Наталя Дмитрук - експертка, розробниця Гендерного профілю м.Київ, завідувачка науково-дослідного відділу моніторингу, оцінки та гендерного інтегрування, заступниця голови ГО «Гендерний креативний простір»; Галина Довганчин - заступниця директора Департаменту соціальної та ветеранської політики; Лілія Білецька - Український Жіночий Фонд.

Коротко. Учасники заходу представлять результати аналізу ситуації та проблем, з якими стикаються жінки і чоловіки міста Києва, зокрема, що виникли внаслідок війни. Будуть висвітлені питання доступу до надання послуг у різних сферах життя, з фокусом на проблемах, обумовлених гендерно зумовленим насильством та сексуальним насильством, пов’язаним із конфліктом. Також будуть презентовані розроблені рекомендації та гендерний план дій для міста Києва.

Довідково. Гендерний профіль міста Києва розроблений за результатами дослідження в межах проєкту «Її сила: підтримка жінок України в часи війни та відновлення», який реалізує Український Жіночий Фонд у партнерстві Ла Страда-Україна за підтримки Бюро з питань демократії, прав людини та праці (DRL) Державного департаменту США.

Аналогічні дослідження проводились ще у трьох пілотних областях проєкту: Запорізькій, Рівненській та Хмельницькій.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Майже 73% керівних посад на підприємствах у Києві обіймають чоловіки — експертка

У Києві майже 73% керівних посад на підприємствах обіймають чоловіки.

Про це сказала розробниця Гендерного профілю м. Київ, завідувачка науково-дослідного відділу моніторингу, оцінки та гендерного інтегрування, заступниця голови ГО «Гендерний креативний простір» Наталя Дмитрук під час представлення гендерного профілю Києва в Укрінформі.

«Київ має найменшу з усіх регіонів України частку жінок, які зареєстровані як юридичні особи — керівники. Тобто керують підприємствами у нас переважно в Києві чоловіки — 72%, майже 73%. І лише 27% — керуючими є жінки. І це менше, ніж в Одеській області, Дніпропетровській, інших обласних центрах нашої країни», - розповіла Дмитрук.

За її словами, по країні 48% жінок зареєстровані як ФОП — фізична особа-підприємець.

«Я думаю, що це можна пояснити — як перший, так і другий показник, тим, що більша частка жінок працює в галузі освіти, в галузі охорони здоров’я...», - зауважила експертка.

Водночас вона зазначила, що в громаді столиці спостерігається старіння робочої сили.

«Це означає, що більша частка працюючих жінок та чоловіків у нас сконцентрована у вікових групах від 40 до 50 років, і старше 50 років», - сказала Дмитрук.

Гендерний профіль Києва розроблений за результатами дослідження в межах проєкту «Її сила: підтримка жінок України в часи війни та відновлення», який реалізує Український жіночий фонд у партнерстві Ла Страда-Україна за підтримки Бюро з питань демократії, прав людини та праці (DRL) Державного департаменту США. Аналогічні дослідження проводились ще у трьох пілотних областях проєкту: Запорізькій, Рівненській та Хмельницькій.

Розробниця Гендерного профілю Київ розповіла, що базою для дослідження були річні звітні документи Департаменту соціальної та ветеранської політики КМДА, департаменту освіти та науки, департаменту охорони здоров’я КМДА і управління з питань гендерної рівності КМДА.

За її словами, у процесі дослідження використовували статистичну інформацію за 2021, 2022 та 2023 роки. Проводили інтерв’ю з секторальними представницями коаліції 1325, фокус -групи з громадськими організаціями.

Як повідомляв Укрінформ, співзасновниця громадської організації “Український жіночий конгрес” Світлана Войцеховська констатувала, що гендерний розрив в оплаті праці в Україні все ще залишається.

Середній вік жителів Києва становить 40 років — експерт

На сьогодні середній вік киян і киянок становить 40 років.

Про це сказала під час представлення в Укрінформі гендерного профілю міста Києва його розробниця - завідувачка науково-дослідного відділу моніторингу, оцінки та гендерного інтегрування, заступниця голови ГО «Гендерний креативний простір» Наталя Дмитрук.

Вона поінформувала, що згідно з останніми демографічними даними, населення Києва становить «майже 3 млн осіб зі значною перевагою жіночої статі — 54%».

«І тут у нас пропорції в бік жіночої статі є трохи більшими, ніж по інших областях або регіонах. Висока концентрація осіб безпосередньо в нашій громаді - це представники середнього віку, від 15 до 65 років. Це два мільйони, які майже пропорційно поділені на жіночу та чоловічу стать. І пів мільйона — група... до 15 років... Третя група вікова — жінки і чоловіки старші за 65 років. І тут ми спостерігаємо трохи меншу частку чоловіків», - сказала Дмитрук.

За її словами, у Києві станом на 2022 рік на тисячу жінок припадало 856 чоловіків. Водночас більше чоловіків, ніж жінок проживають у Солом’янському районі Києва, а найменше чоловіків мешкає у Шевченківському районі.

«На сьогодні у нас середній вік киян та киянок становить 40 років. І ми трохи молодші, ніж інші області країни... По країні середній вік становить 44,5 (років — ред.) для жінок, а в Києві це 40 років, і 39 — для чоловіків, а в Києві це 38 років», — розповіла Дмитрук.

Вона звернула увагу на те, що в громаді Києва спостерігається гендерний розрив тривалості життя.

«Середня тривалість життя в громаді для жінок становить 75 років, для чоловіків — 66 років. І, на жаль, ми думаємо, що в перспективі наступний рік або оновлені статистичні дані, скоріш за все, будуть мати більш песимістичні показники. І це майже синхронізується з показниками розриву тривалості життя, яке представлене в Україні, тобто, в середньому ми кажемо сьогодні про 8 років», - наголосила Дмитрук.

Вона зауважила, що громада столиці «до війни не змогла набрати темпів з підвищення вищої середньоочікуваної тривалості життя киян».

«Для нас це становило 75 років протягом останніх 15 років. Тобто ми не змогли набрати темпи і вийти, як інші країни, наприклад, столиці світу на 85, 83 або 91 років», - зауважила експерт.

Як зазначалося, гендерний профіль міста Києва розроблений за результатами дослідження в межах проєкту «Її сила: підтримка жінок України в часи війни та відновлення», який реалізує Український жіночий фонд у партнерстві з Ла Страда-Україна за підтримки Бюро з питань демократії, прав людини та праці (DRL) Державного департаменту США. Аналогічні дослідження проводились і у трьох пілотних областях - Запорізькій, Рівненській та Хмельницькій.

Базою для дослідження були річні звітні документи Департаменту соціальної та ветеранської політики КМДА, департаменту освіти та науки, департаменту охорони здоров’я КМДА і управління з питань гендерної рівності КМДА.

У процесі дослідження використовувалася статистична інформація за 2021, 2022 та 2023 роки. Проводилися інтерв’ю з секторальними представницями коаліції 1325, фокус-групи з громадськими організаціями.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-