Полон вбиває: чому кожен день у неволі може стати фатальним для військовополонених морпіхів з 36-ї бригади

Полон вбиває: чому кожен день у неволі може стати фатальним для військовополонених морпіхів з 36-ї бригади

Укрінформ
20 червня,  11:30 - пресконференція на тему: «Полон вбиває: чому кожен день у неволі може стати фатальним для військовополонених морпіхів з 36-ї бригади».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Тетяна Катриченко - виконавча директорка МІПЛ; Мілана Компанієць - мати Юрія Гульчука, військовополоненого 36 ОБрМП; Юлія Петрик - дружина Микити Петрика, військовополоненого майора 36 ОБрМП; Ганна Бей - дружина Павла Бея, військовополоненого старшого матроса 501-го окремого батальйону 36 ОБрМП; Марина Голінько - майор медичної служби ЗСУ, яка пережила полон у 2022 році.  

Чому це цікаво?

36 окрема бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського була однією з тих, хто до останнього обороняв Маріуполь. У квітні-травні 2022 року близько 1300 бійців підрозділу опинилися у ворожому полоні. За інформацією від родин, утримання близько 800 з них підтверджене Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Оборонців Маріуполя ворог передає для обміну особливо неохоче, щодня піддаючи їх тортурам, побиттю, голоду та моральним приниженням. Військовополонені вже понад два роки перебувають у жахливих умовах у СІЗО та колоніях.

Родичі військовополонених 36-ї бригади морської піхоти впевнені, що у бранців майже не лишилося ресурсу триматися, а стан їхнього здоров’я критичний.

Під час пресконференції їхні рідні детально розкажуть про все, що вдалося дізнатися про військовополонених і умови їхнього утримання. Матері та дружини захисників розкажуть про свої кроки та дії задля привернення уваги світового співтовариства і всіх, хто має вплив на обмін військовополонених.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Із російського полону наразі повернуто 287 морських піхотинців - активістка

Із російського полону загалом вже було повернуто 287 військовослужбовців – морських піхотинців.

Про це під час пресконференції у Медіацентрі Україна - Укрінформ заявила дружина військовополоненого майора 36-ї ОБрМП Микити Петрика, голова ГО «Сім’ї офіцерів і артилеристів 36-ї бригади морської піхоти» Юлія Петрик.

«На сьогоднішній день (з полону РФ – ред.) повернуто 287 осіб – морських піхотинців», - зазначила вона.

Петрик нагадала, що їхні рідні станом на сьогодні уже понад 2 роки знаходяться у полоні.

«Тому ми вимагаємо від перемовних групи при формуванні списків на обмін враховувати часовий принцип потрапляння (людини – ред.) у полон, особливо звернути увагу на тих, хто найдовше у полоні, і на ті підрозділи, у яких найменший відсоток повернутих полонених», - заявила голова ГО.

За її словами, у родичів полонених морських піхотинців, незважаючи на те, що перебування у полоні їхніх рідних підтвердив МКЧХ, немає жодної інформації щодо їхнього місця знаходження і стану їхнього здоров’я.

«У нас немає впевненості, що вони досі живі, бо є випадки повернення тіл військовополонених, які були підтверджені МКЧХ. Усю інформацію, якою ми володіємо про них, ми отримуємо від їхніх побратимів, які вже повернулися на рідну землю», - зазначила Петрик.

Відповідаючи на питання про потребу у допомозі окрім тієї, що надає українська держава, вона закцентувала увагу на питанні можливості перевезти полонених у іншу країну до кінця повномасштабного вторгнення, на інше утримання.

«Ми згодні на таку ситуацію, якби наших родичів перевезли в іншу країну, так, як це було з командирами у Туреччині, до кінця повномасштабного вторгнення. Щоб вони знаходилися в інших місцях утримання, де їм буде надане належне харчування, медобслуговування і комфортні умови, а не стояти поспіль по 12 годин, а то і більше. Тобто, щоб вони мали всі права, як законні військовополонені відповідно до Женевських конвенцій», - пояснила активістка.

Дружина військовополоненого старшого матроса 501-го окремого батальйону 36 ОБрМП Павла Бея Ганна закликала всіх, хто причетний до обмінів, якнайшвидше знайти розв'язання проблеми повернення хлопців додому.

«Їхні ресурси майже на межі життя і смерті. Якщо нічого не робити, ми отримаємо ще більше закатованих тіл», - вважає Бей.

Як повідомлялося, під час 50-го обміну полоненими, який відбувся 31 січня 2024 року, із російського полону повернули 95 представників ЗСУ, 56 нацгвардійців, 26 прикордонників, 29 воїнів Територіальної оборони та одного представника Національної поліції України.

Серед них було і двоє морських піхотинців 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-