Глобальний саміт миру: висновки, результати, рішення для відновлення України

Глобальний саміт миру: висновки, результати, рішення для відновлення України

Укрінформ
20 червня, 13:00 - обговорення на тему: «Глобальний саміт миру: висновки, результати, рішення для відновлення України».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери:  Євген Магда - директор Інституту світової політики;  Наталя Плаксієнко-Бутирська - експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики; Вадим Денисенко - політолог; Володимир Горбач - виконавчий директор Інституту трансформації Північної Євразії.

Теми для обговорення:

  • Очікування та результат: головні висновки Глобального саміту миру.
  • Що далі: як розвиватиметься ситуація після Саміту?
  • Реакція рф та перспективи її участі у наступному Саміті.
  • Реакція Сходу та Глобального Півдня, уроки для України.
  • Якою має бути «домашня робота» для України перед проведенням наступного Саміту?

Довідково: 15-16 червня у Швейцарії пройшов Глобальний саміт миру, ініційований Україною. У ньому взяли участь понад 100 країн і організацій з усього світу.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Саміт миру показав, що шлях до справедливого миру буде довгим - експерти

Ініційований Україною Саміт миру в Швейцарії продемонстрував запит світу на мир, але думки щодо способів його досягнення – дуже різні. Завдання України – добиватися справедливого миру, без територіальних поступок і заохочень для агресора.

Українські експерти прокоментували підсумки першого Саміту миру під час обговорення в Укрінформі на тему: «Глобальний саміт миру: висновки, результати, рішення для відновлення України».

Саміт миру в Швейцарії засвідчив, що російсько-українська війна триватиме довго, оскільки країни-учасниці мають різне бачення досягнення миру і жодна з них не змінила своєї позиції, вважає директор Інституту світової політики Євген Магда.

“Для України цей саміт засвідчив, що війна для нас — надовго. На цьому саміті представники різних клубів держав були в своєму репертуарі — ніхто не змінив своєї позиції просто під час саміту. І це показово”, - зазначив Магда.

При цьому він вважає успіхом велику й складну роботу з підготовки й проведення саміту миру, а також той факт, що ініціатива належить саме Україні.

“Ми спостерігаємо в режимі реального часу як триває пошук шляхів до миру. І важливо, що Україна у цьому грає роль ініціатора. Той факт, що від оприлюднення мирного плану з 10 пунктів Володимира Зеленського до власне зустрічі минуло півтора року свідчить, наскільки це непростий процес. Це нагадує складання такого собі пазлу, в якому було десятки компонентів. І те, що він склався — це вже успіх”, - наголосив Магда.

Саміт у Швейцарії створив можливості для подальших міжнародних зусиль з пошуку миру, зокрема, можливого залучення Росії до цього процесу, вважає виконавчий директор Інституту трансформації Північної Євразії Володимир Горбач.

“Швейцарська конференція відкрила двері для руху в напрямку переговорів з РФ. Це при тому, що РФ напередодні саміту ці двері для переговорів практично зачинила перед собою - ще раз підтвердивши, що дипломатичне, переговорне врегулювання неможливе. Це взаємно заперечні інтереси, які не може бути узгоджено між Україною та нинішнім російським режимом. Цей саміт був початком якогось іншого, довшого процесу, хоча й без великої надії на його успішне продовження чи завершення”, - зазначив Горбач.

Україна в процесі мирного врегулювання повинна налагодити взаємини з Китаєм, який має значний вплив на країну-агресорку, вважає політолог Вадим Денисенко.

“Маємо дати собі відповідь — чи можливо вирішити це питання без Китаю. Якщо так, то не слід надавати такого великого значення глобальному Півдню. В іншому випадку треба надавати серйозної уваги як мінімум Китаю та кільком країнам глобального Півдня. Я вважаю, що вирішити це питання без Китаю буде неймовірно складно. А у нас по суті протягом останніх десяти років не було стосунків з Китаєм. Не було китайської політики в Україні, як такої”, - наголосив Денисенко.

Україні важливо на майбутнє не втратити основну ціль — це справедливий мир на умовах України, наголосила експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталя Плаксієнко-Бутирська.

“Ми бачимо як були розділені присутні країни. Є запит на мир у всіх, але на який саме мир. На жаль, від багатьох з них чуємо про мир за рахунок поступок. Ми будемо стикатися з цією проблемою й надалі. А справедливий мир — це довгий процес. І він буде залежати від позиції України на фронті, яким чином буде здійснено тиск на Росію, а також — наскільки Захід буде цілісним у підтримці України”, - вважає Плаксієнко-Бутирська.

Нагадаємо, 15-16 червня у Швейцарії пройшов Глобальний саміт миру, ініційований Україною. У ньому взяли участь понад 100 країн і організацій з усього світу.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-