Стратегія когнітивної деокупації, або що Україна може протиставити політиці РФ на тимчасово окупованих територіях

Стратегія когнітивної деокупації, або що Україна може протиставити політиці РФ на тимчасово окупованих територіях

Укрінформ
25 червня, 11:00 - публічна дискусія на тему: "Стратегія когнітивної деокупації, або що Україна може протиставити політиці РФ на тимчасово окупованого територіях".

Організатор: Національна платформа стійкості і згуртованості у партнерстві з Представництвом Президента України в АР Крим.

До участі запрошені: Таміла Ташева - Постійний Представник Президента України в АР Крим; Рефат Чубаров - голова Меджлісу кримськотатарського народу; Євген Бондаренко - керівник відділу інформаційного забезпечення Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим; Юлія Тищенко - співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості; Олег Саакян - політолог, співзасновник Національної платформи стійкості та згуртованості; Юлія Каплан - експертка Національної платформи стійкості та згуртованості; Дмитро Теперик - експерт з питань безпеки та стабільності щодо когнітивної деокупації Криму, Фонд “Партнерство за сильну Україну” (ФПСУ); Дементій Білий - координатор Національної платформи стійкості та згуртованості в Херсонській області; Андрій Романенко - координатор Національної платформи стійкості та згуртованості в Донецькій області; Дмитро Арабаджиєв - координатор Національної платформи стійкості та згуртованості в Запорізькій області.

Модератор: Олександр Янковський - журналіст, ведучий програми «Новини Приазов’я» на «Радіо Свобода».

Чому це цікаво?

Під час заходу відбудеться обговорення Стратегії когнітивної деокупації Криму, а також принципів та інструментів когнітивної деокупації тимчасово окупованих територій України.

Питання для дискусії:

  • Інструменти РФ для когнітивної окупації та динаміка змін на тимчасово окупованих територіях.
  • Стратегія когнітивної деокупації: основні підходи та інструменти.
  • Аналіз та оцінка ризиків для когнітивної деокупації; роль когнітивної деокупації у посиленні соціальної згуртованості.
  • Що потрібно для формування довгострокової політики когнітивної деокупації.

Довідково. Національна платформа стійкості та згуртованості започаткована у лютому 2018-го року. Її стратегічні пріоритети – це стійкість держави та суспільства, згуртованість та єдність.

За час своєї діяльності Національна платформа стійкості та згуртованості провела понад 90 публічних заходів на національному, регіональному та місцевому рівнях й залучила провідних міжнародних експертів з питань миробудування, перехідного правосуддя, інформаційної реінтеграції, соціальної згуртованості та національної єдності.

Цей захід буде організований в рамках проєкту «Забезпечення стійкості України в умовах зростання ризиків та наслідків війни», який реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Акредитація обовязкова за тел.: +38 097 988 91 41, e-mail: natplatformdialogue@gmail.com

Реєстрація на подію за посиланням: https://forms.gle/kUF46YaUyQTDdAuT8

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві експерти обговорили Стратегію когнітивної деокупації Криму

В Україні півтора роки тому почали порушувати тему когнітивної деокупації Криму і сьогодні вже її обговорюють публічно на всіх рівнях.

На цьому наголосила представниця Президента в АРК Таміла Ташева під час публічної дискусії «Стратегія когнітивної деокупації або що Україна може протиставити політиці РФ на тимчасово окупованих територіях» в Укрінформі.

"Тема когнітивної деокупації вже увійшла в обіг публічного простору. Сьогодні її вже почали обговорювати публічно на всіх рівнях", - сказала вона.

За словами Ташевої, когнітивна деокупація - наскрізна тема через всі реінтеграційні процеси, яка стосується і питання формування кадрів, і організації роботи влади, а також несення відповідальності за злочини, скоєні РФ. Все це було включено до документа при його розробці, додала вона.

Ташева нагадала, що представництвом Президента в Криму була розроблена Стратегія когнітивної деокупації Криму та дорожня карта щодо її реалізації на 2024-2027 роки. Очікується, що цей документ буде найближчим часом затверджено на рівні уряду.

У свою чергу голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров запропонував у Стратегії когнітивної деокупації Криму більш чіткіше прописати питання щодо статусу Криму та вказати у плані з її реалізації конкретні дії з боку органів державної влади.

"Питання щодо статусу Криму, як на мене, має бути виписане більш чіткіше. І там, де план заходів, мають бути вказані конкретні дії з боку тих чи інших органів державної влади. Питання статусу Криму є надважливим, бо це питання створення умов для збереження кримськотатарського народу на власній землі або не створення", - сказав він.

Чубаров пояснив, що в цьому документі "неодноразово говориться про уникнення шкідливої політизації щодо статусу Криму. Але без політизації не обійтися. Тому не до кінця завершене консолідоване бачення авторів в нашому випадку знижує силу цієї Стратегії".

При цьому голова Меджлісу додав, що в цілому документ непоганий, але не має межі, щоб його вдосконалювати і намагатися знаходити ще більш результативні рішення.

Як повідомляв Укрінформ, представництво Президента в АРК у червні 2023 року презентувало візійний документ "Стратегія когнітивної деокупації Криму", розроблений на основі 22 анонімних інтерв'ю.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-