Наслідки руйнування підстанції в тимчасово окупованому Енергодарі  та поточна ситуація на захопленій ЗАЕС

Наслідки руйнування підстанції в тимчасово окупованому Енергодарі та поточна ситуація на захопленій ЗАЕС

Укрінформ
24 червня, 12:00 -  брифінг на тему: «Наслідки руйнування підстанції в тимчасово окупованому Енергодарі  та поточна ситуація на захопленій ЗАЕС».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

 Учасник: Григорій Плачков  - очільник Державної інспекції ядерного регулювання, 2017-2021 рр. (онлайн).

Теми для обговорення:

  • Руйнування підстанції «Луч»: наслідки.
  • Поточна ситуація на ЗАЕС.
  • Робота місії МАГАТЕ на ЗАЕС.

Довідково: експерти МАГАТЕ, які перебувають на тимчасово захопленій Запорізькій АЕС, повідомили, що в тимчасово окупованому Енергодарі зруйнована підстанція «Луч». За даними пресрелізу МАГАТЕ, опублікованого 21 червня, електропідстанція  зазнала пошкоджень внаслідок атаки безпілотника 19 червня.Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

МАГАТЕ на ЗАЕС є стримуючим фактором для росіян - експерт

Присутність місії Міжнародного агентства з атомної енергії на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції є стримуючим фактором для росіян, однак повноти інформації про стан ЗАЕС немає.

Про це заявив ексочільник Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков у відповідь на питання Укрінформу під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Повноти інформації на жаль немає, тому що спеціалістів МАГАТЕ не допускають до деяких об'єктів, на деякі енергоблоки. Тому відповісти на питання, чи контролюють вони ситуацію, дуже складно. На мій погляд, вони все ж є стримуючим технічним фактором, щоб росіяни не наробили лиха", - сказав Плачков.

За інформацією експерта, росіяни намагалися перепідключити один із блоків ЗАЕС на живлення тимчасово окупованих територій, однак інформації про успішність цих дій немає.

"Наразі всі 6 атомних енергоблоків знаходяться в стані холодного зупину, а загарбники залишаються на нашій атомній електростанції", - підсумував він.

Експерт підкреслив, що ситуація на ЗАЕС залишається напруженою, адже персонал станції залишається в положенні заручників, відсутня інформація про проведення ремонтів тощо.

Плачков також наголосив, що руйнування підстанції "Луч" в Енергодарі не є хорошою новиною, адже вона може слугувати джерелом зовнішнього живлення ЗАЕС.

Як повідомлялося, 21 червня МАГАТЕ повідомило про руйнування підстанції "Луч" в Енергодарі. Через це у місті зникло електропостачання. Водночас у МАГАТЕ зауважили, що електропостачання ЗАЕС цього разу безпосередньо не постраждало, оскільки станція не отримує зовнішнього живлення від пошкодженого об'єкта.

Міжнародна спільнота повинна продовжувати тиснути на Росію у питанні ЗАЕС - експерт

Загарбники не покинуть Запорізьку атомну електростанцію просто так, тому міжнародна спільнота має продовжувати тиск на Росію у цьому питанні.

Таку думку висловив ексочільник Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Якщо міжнародна спільнота буде й далі тиснути на Росію щодо добровільного звільнення Запорізької АЕС, якщо комюніке надасть кроки щодо наближення до звільнення станції - ми всі будемо це підтримувати", - сказав він.

За словами експерта, окупація ЗАЕС несе низку ризиків, зокрема, щодо морально-психологічного стану персоналу та його недостатності. При цьому росіяни не зважають на міжнародні договори та конвенції, які стосуються ядерної енергетики.

"Загарбник є загарбником, і думаю, що все ж він Запорізьку АЕС просто так не покине", - вважає Плачков.

При цьому він наголосив, що військовим шляхом звільнити ЗАЕС неможливо, адже такі об'єкти не проектуються з урахуванням можливих бойових дій.

"Це повинна бути добровільна здача. Вітаю це комюніке, і чим більше світова спільнота буде тиснути на Росію щодо питання Запорізької АЕС, то нам буде легше", - сказав експерт.

На його думку, це зменшить ризики позапроектних подій на станції.

Як повідомлялося, учасники Саміту миру у спільному комюніке, оприлюдненому 16 червня, наголосили на неприпустимості використання ядерної зброї в Україні, неприпустимості використання продовольчої безпеки як зброї та заявили про необхідність повного обміну військовополоненими.

Одна із тез підсумкового комюніке Саміту миру - вимога безпечної роботи атомних електростанцій і повернення Запорізької АЕС під контроль України.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-