Меморіалізація жертв, учасників та подій російсько-української війни. Публічний простір та локальний вимір

Меморіалізація жертв, учасників та подій російсько-української війни. Публічний простір та локальний вимір

Укрінформ
27 червня, 15:00 - експертний круглий стіл на тему: «Меморіалізація жертв, учасників та подій російсько-української війни. Публічний простір та локальний вимір».

Організатори: Український інститут національної пам’яті, Всеукраїнська громадська організація «Об’єднання матерів і дружин захисників України».

До участі запрошені: Наталя Музика - голова ВГО «Об’єднання матерів і дружин Захисників України»; Катерина Свищ - ВГО «Об’єднання матерів і дружин Захисників України»; Світлана Пулим - ВГО «Об’єднання матерів і дружин Захисників України»; Микита Потураєв - народний депутат України, голова Комітету Верховної ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики; Євгенія Антонюк - начальниця відділу культури Ірпінської міської ради; Софія Мартинюк - радниця міського голови м. Ірпінь; Ярослав Тинченко - Національний військово-історичний музей України; Анастасія Гайдукевич - Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності; Катерина Семенюк - платформа культури пам’яті «Минуле/Майбутнє/Мистецтво»; Гаяне Авакян - співзасновниця платформи пам’яті Меморіал; Олена Толкачова - керівниця патронатної служби полку «Азов»; Юрій Гудименко - ветеранська спільнота ЗСУ; Івона Костина - співзасновниця та голова правління Ветеран Хабу; Віра Литвиненко - ГО «Серце назовні»; представники Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства оборони України, Міністерства культури та інформаційної політики України.

Питання до обговорення: 

  • Яким чином зберігається пам’ять про російсько-українську війну в публічному просторі на локальному рівні. Загальний зріз 2014-2024.
  • Громадянська та стихійна меморіалізація (Стіна пам’яті на мурах Михайлівського монастиря у Києві, інсталяція на столичному Майдані Незалежності, інсталяції в інших населених пунктах).
  • Тимчасові меморіальні об’єкти в центральних частинах міст: етичні та естетичні дискусії.
  • Найменування вулиць та інших об’єктів у населених пунктах на честь полеглих.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Доки триває війна побудувати меморіал пам’яті неможливо – експерт

Побудувати меморіал пам’яті на загальнонаціональному рівні полеглим українським військовим під час повномасштабної війни наразі неможливо.

Таку думку під час круглого столу в Укрінформі на тему «Меморіалізація жертв, учасників та подій російсько-української війни. Публічний простір та локальний вимір» висловив працівник Національного військово-історичного музею України Ярослав Тинченко.

Як один із розробників таких меморіалів, починаючи з 2014 року, він зазначив, що тоді було відомо про кількість загиблих, чого не скажеш про повномасштабну війну.

«Ті меморіали, які створювалися до 2022 року, то там масштаби були відомі. Тоді у нас було 4,5 тисячі загиблих - зовсім інші цифри й обставини. Верифікувати дані за 2022-24 роки немає ніякої можливості, доки не закінчиться ця війна», - наголосив Тинченко.

На його думку, не немає сенсу обговорювати створення меморіалу пам’яті загиблих військових під час повномасштабної війни, натомість такі меморіали можуть створюватися на місцевому рівні.

«Казати, що ми зараз побудуємо Алею героїв 2022-24 ніяк не виходить. На місцевому ж рівні можуть цим займатися. Станом на зараз немає ніяких інших шляхів, окрім вшанування загиблих так, як воно відбувається – відповідні сайти, громадські організації, ініціатива на місцях. На державному рівні це неможливо і нереально», - запевнив Тинченко.

За його словами, створення меморіалу на загальнонаціональному рівні неможливе ще й тому, що під час війни всі дані засекречені, хоча й ретельно фіксуються.

«У ТЦК і військових частинах є вичерпна інформація про обставини загибелі й фотографії всіх загиблих військовослужбовців, усі біографічні дані, рапорти та акти про їхню смерть. Але зараз порушувати це питання не можна, доки не закінчиться ця війна», - ще раз наголосив експерт.

Ярослав Тинченко був ініціатором створення Стіни пам’яті на мурах Михайлівського Золотоверхого Монастиря та на Центральному будинку офіцерів ЗСУ. Став одним із засновників та авторів електронного ресурсу «Книга пам’яті полеглих за Україну».

Під час круглого столу обговорювалася проблема збереження пам’яті про російсько-українську війну в публічному просторі, на локальному та загальнонаціональному рівнях.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-