Стан мереж і якість питної води у Києві

Стан мереж і якість питної води у Києві

Укрінформ
27 червня, 09:00 - круглий стіл на тему: “Стан мереж і якість питної води у Києві”.

Організатор: Андрій Вітренко - депутат Київської міської ради, голова депутатської фракції «Слуга народу».

Спікери:  Віктор Хоружий - завкафедри водопостачання та водовідведення, КНУБА; Сергій Мартинов - доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри водопостачання, водовідведення та бурової справи Національного університету водного господарства та природокористування; Аліна Загриценко - доктор технічних наук, професор кафедри гідрогеології та інженерної геології, декан ФПНТ; Євгенія Шестюк - кандидат технічних наук, доцент кафедри гідрогеології та інженерної геології; Андрій Вітренко - депутат Київської міської ради, голова Постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності; Євгенія Кулеба - депутат Київської міської ради, секретар  комісія Київської міської ради з питань екологічної політики, керівниця громадської організації «Місто-сад»; Лілія Пашинна - депутат Київської міської ради, член депутатської фракції «Слуга народу»; Микола  Конопелько - депутат Київської міської ради, заступник голови Постійної комісія Київської міської ради з питань архітектури, містопланування та земельних відносин; Дмитро Калько - громадський діяч, член громадської ради при КМДА; Анабела Моріна - громадська активістка; Сергій Шаманський - доктора технічних наук, професор кафедри Водопостачання та водовідведення КНУБА; Юлія Петруша - кандидат хімічних наук, доцент кафедри композиційних матеріалів хімії та технологій, Національного університету «Запорізька політехніка»; Борис Станіслав - адвокат, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Відар»; Габор Акерман - ексклюзивний партнер компанії Moshe Shrem (Ізраїль).

Питання до обговорення: 

  • Поточний стан київських мереж: виконання програми 2015 року “Питна вода з-під крану”.
  • Бортницька станція аерації: як запобігти екологічній катастрофі?
  • Альтернативна система забезпечення водою м.Київ на час воєнних дій.
  • Європейські методи очищення води. Новітні ізраїльські технології для забезпечення питною водою. 
  • Створення нового комунального підприємства на базі приватного підприємства «Київводоканал». Діяльність ПрАТ «Київводоканал» починаючи з 2006 року.

Як зазначає організатор, наразі місто Київ потребує негайних дій реагування. В умовах воєнного часу Приватне акціонерне товариство «Київводоканал» після багаторічного безкоштовного користування столичними мережами ставить під загрозу безперебійне постачання води в домівки киян. Теми для обговорення -  якість води, стан мереж та діяльність ПрАТ "Київводоканал".

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Реєстрація та акредитація представників ЗМІ:

https://forms.gle/8K6XfK8Sp3stwpAy5

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Депутат Київради: 70% водних мереж Києва потребують капітального ремонту

У Києві 70% водних мереж потребують капітального та термінового ремонту.

Про це заявив депутат Київської міської ради, заступник голови постійної комісії Київської міської ради з питань архітектури, містопланування та земельних відносин Микола Конопелько під час круглого столу "Стан мереж і якість питної води у Києві”, що відбувся в Укрінформі.

"Наразі 70% мереж в Києві потребують негайного та капітального ремонту", - заявив депутат.

Конопелько також звернув увагу на те, що кошти на ремонт виділяються міським бюджетом, однак конкретних результатів містяни не бачать.

"Ми (депутати Київради - ред.) регулярно виділяємо кошти, однак результатів не видно, оскільки в столиці відсутній професійний менеджмент та управління", - наголосив він.

Громадський діяч, член громадської ради при КМДА Дмитро Калько вважає, що крім управлінської кризи відсутнє стратегічне бачення Київської влади щодо вирішення цієї проблеми.

"Останні заяви влади про проблему очищення води на їх офіційних ресурсах датуються 2014-2015 роками. Вони не створили стратегічного плану чи цільової програми для цієї задачі, вона не є пріоритетною для київської влади", - заявив активіст.

Своєю чергою депутат Київської міської ради, голова депутатської фракції "Слуга Народу" Андрій Вітренко представив результати дослідження стану води у столиці.

"Ми замовили дослідження у "Київводоканалу", вони проаналізували п'ять різних районів столиці та виявили перевищення рівня заліза у воді", - повідомив Вітренко.

Політик також нагадав про кримінальні справи проти колишніх посадовців "Київводоканалу".

"Колишній очільник та деякі його заступники наразі перебувають під слідством", - нагадав депутат.

Зокрема адвокат, керуючий партнер адвокатського об'єднання "Відар" Борис Станіслав вказав на конкретні кейси кримінальних справ чиновників "Київводоканалу".

"За 2023 рік до суду будо направлено чотири кримінальні справи, а збитки державі оцінили у 70 млн. гривень, нещодавно до суду було направлено три справи, які завдали збитки на 322 млн. гривень", - заявив адвокат.

Водночас доктор технічних наук, професор кафедри гідрогеології та інженерної геології, декан ФПНТ Аліна Загриценко заявила, що для оновлення мережі водопостачання у столиці потрібні великі капіталовкладення, "оскільки раніше глобально проблему ніхто не вирішував (заміна старих труб - ред.)".

Як повідомляв Укрінформ, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що постійні атаки Росії на українську енергосистему можуть призвести до зупинки водопостачання на тривалий термін, що, у свою чергу, може сприяти передачі водним шляхом таких інфекційних хвороб, як гепатити, холера та ботулізм.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-