Публічне обговорення законопроєкту №11161 щодо компенсації за зруйноване житло для ВПО

Публічне обговорення законопроєкту №11161 щодо компенсації за зруйноване житло для ВПО

Укрінформ
11 липня, 16:00 - публічне обговорення законопроєкту №11161 щодо компенсації за зруйноване житло для ВПО.

Організатори: «Міжнародний республіканський Інститут», ГС «Асоціація Молодих ВПО», ГО «Асоціація міст України».

Спікери: Артур Герасимов - народний депутат України; Аркадій Петросян - голова ГС “Асоціація молодих ВПО України”.

Модератор: Олександр Слобожан - виконавчий директор Асоціації міст України.

Чому це важливо?

Питання компенсації житла для внутрішньо переміщених осіб гостро обговорюється у суспільстві.

Нині кошти на житло компенсують мешканцям Київської та Харківської областей, проте для громадян з тимчасово окупованих територій або на яких ведуться активні бойові дії, такого механізму не передбачено.

Механізм відшкодування пропонує законопроєкт №11161 про компенсацію за пошкоджене та знищене житло, який поданий народними депутатами України Артуром Герасимовим, Миколою Величковичем та Іриною Геращенко.

Законопроєкт підтримали у першому читанні, зараз готується редакція до другого читання.

Мета заходу - об’єднати представників парламентських фракцій політичних партій та громадські організації для ефективного розв'язання питання компенсації за зруйноване житло для ВПО.

Під час пресконференції відбудеться підписання меморандуму про співпрацю, щоб вирішити цю проблему.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ - за ел. поштою: youngidpassociation@gmail.com.

Телефон для довідок: +380(50) 064-51-26. (Громадська Спілка “Асоціація Молодих ВПО).

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Депутати пояснили механізм компенсації ВПО з окупованих територій за втрачене житло

Законопроєкт про компенсації громадянам за втрачене житло на тимчасово окупованих територіях, або на яких ведуться активні бойові дії, передбачає виплати за самим фактом відмови від такого житла.

Про це під час публічного обговорення в Укрінформі розповіли автори законодавчої ініціативи щодо компенсації за зруйноване житло для ВПО.

За словами народного депутата України Артура Герасимова, біженцям з тимчасово окупованих територій не потрібно буде надавати фотодокази та висновки комісії для отримання компенсації за зруйноване житло.

«Саме для тих ВПО, в кого зруйновано чи пошкоджено житло на окупованих чи в зоні бойових дій територіях, ми вилучаємо вимогу надання фотодоказів, обов’язковий візит комісії та найважливіше – на цих територіях все житло прирівнюємо до зруйнованого», - сказав Герасимов.

Як уточнив народний депутат Дмитро Разумков, людині буде достатньо відмовитися від житла на окупованій території, щоб отримати від держави компенсацію.

«Людина може отримати кошти, якщо вона відмовляється від того житла (на окупованій території – ред.). Якщо колись людина повернеться, а будинок виявиться цілим, то він стане власністю держави. Це чесно й забезпечує рівні права та свободи громадян України незалежно від територій», - прокоментував Разумков.

Як зазначили учасники заходу, нині кошти на житло компенсують мешканцям Київської та Харківської областей, проте для громадян з тимчасово окупованих територій або на яких ведуться активні бойові дії такого механізму не передбачено.

Механізм відшкодування пропонує законопроєкт №11161 про компенсацію за пошкоджене та знищене житло, який поданий народними депутатами України Артуром Герасимовим, Миколою Величковичем та Іриною Геращенко.

Верховна Рада підтримала законопроєкт у першому читанні, зараз готується редакція до другого читання.

Як повідомляв Укрінформ, для внутрішньо переміщених осіб в Україні розроблено новий інструмент державної підтримки - субсидії на оренду житла.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-