Ситуація з ВІЛ-інфекцією в Україні та допомога людям, що живуть з ВІЛ

Ситуація з ВІЛ-інфекцією в Україні та допомога людям, що живуть з ВІЛ

Укрінформ
15 липня, 11:00 - пресконференція на тему: "Ситуація з ВІЛ-інфекцією в Україні та допомога людям, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ)".

Організатор: Фундація АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine).

Учасники: Ярослава Лопатіна - голова представництва Фундації АнтиСНІД в Україні (AHF Ukraine); Лада Булах - народна депутатка України, голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування; Сергій Рябоконь - представник Центру громадського здоров'яє, Олена Мартиненко - Міська клінічна лікарня № 5.

Модераторка: Ольга Атаманова.

Теми до обговорення:

  • Статистика поширення ВІЛ в Україні. 
  • Головні бар'єри, як впливають на пізнє виявлення ВІЛ та супутніх інфекцій.
  • Чому важливий людино-орієнтований підхід до надання послуг з тестування і як він впливає на раннє виявлення ВІЛ?
  • Як отримати допомогу людині, в якої виявлено ВІЛ?

Формат заходу – офлайн (зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ - за посиланням.

Акредитація триватиме до 22:00 14 липня 2024, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

ВІЛ-позитивним пацієнтам в умовах війни надається вся необхідна допомога - Фундація АнтиСНІД

У державі в умовах повномасштабної війни діє добре налагоджена система забезпечення ВІЛ-позитивних пацієнтів антиретровірусною терапією.

У цьому запевнили на брифінгу в Укрінформі представники Фундації АнтиСНІД-США в Україні та МОЗ України.

Як зазначила представниця міської клінічної лікарні №5 Олена Мартиненко, допомога надається, зокрема ВІЛ-позитивним, мобілізованим до війська.

«У випадку з ВІЛ-позитивними людьми, яких мобілізували до війська, заклад охорони здоров’я має налагоджену систему забезпечення таких пацієнтів антиретровірусною терапією. Вони можуть отримувати ліки різними способами: поштою або через соціальних працівників на місцях», - сказала Мартиненко.

Представник Центру громадського здоров'я Сергій Рябоконь розповів, як в умовах війни діє система допомоги ВІЛ-позитивним пацієнтам.

«Пацієнт при призначенні АРТ має можливість розпланувати зі своїм лікарем, яку кількість препаратів йому потрібно отримати на руки одразу. В залежності від ситуації та потреб пацієнт може отримати ліки на 6, 9 або 12 місяців», - зазначив Рябоконь.

Народна депутатка України Лада Булах переконана, що успішна боротьба зі СНІДом в Україні стала можливою завдяки започаткованій вісім років тому медичній реформі.

«Медична реформа, яка розпочалась у 2015 році, принесла результати і, зокрема, зараз дозволила пацієнтам не втратити свого лікаря, терапію, стаціонарне лікування, незважаючи на війну. Отож, викликом зараз є психологічний стан пацієнтів - соціальні працівники, психологи і лікарі забезпечують безперервність лікування пацієнтів. У порівнянні з початком 2023 року ситуація з розповсюдженням ВІЛ не зросла - це говорить що усі гілки влади і неурядові організації, в тому числі Фундація AHF Ukraine працюють і нам вдається усім разом забезпечувати тестування та лікування людей», - зауважила Булах.

На позитивних результатах спільних дій держави та неурядового сектору також наголосила голова представництва Фундації АнтиСНІД - США в Україні Ярослава Лопатіна.

«Спільні кроки держави та неурядового сектору є надзвичайно важливими в подоланні епідемії, оскільки об'єднання зусиль дозволяє ефективніше використовувати ресурси та надавати підтримку людям, які живуть з ВІЛ. На сьогодні під опікою AHF в Україні знаходиться більше третини всіх людей з ВІЛ-позитивним статусом - 84 000 громадян. А у всьому світі станом на липень 2024 року допомогу від AHF отримують вже понад 2 мільйони людей», – прокоментувала Лопатіна.

Одна з найбільших міжнародних неурядових організацій, яка займається боротьбою зі СНІДом по всьому світу - Фундація АнтиСнід США в Україні (AHF) систематично підтримує людей, які живуть з ВІЛ, у партнерстві з державою.

Одна з основних задач AHF пояснити, що ВІЛ - це не вирок. Простий тест може допомогти встановити діагноз, вчасно розпочати лікування, зберегти здоров’я та життя й зрештою перервати ланцюг передачі інфекції. Тестування на ВІЛ населення має стати буденною практикою, як вимірювання артеріального тиску або рівня глюкози.

Тестування на ВІЛ можна пройти у всіх комунальних закладах охорони здоров'я (в надкластерних, кластерних, загальних закладах, а також центрах первинної медичної допомоги).

Для підтримки ВІЛ-позитивних людей в Україні Фундація надає низку інших послуг та допомоги: закупівлю препаратів та медичних виробів для лікарень; соціальний супровід; забезпечення необхідними продуктами харчування людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ) та їхніх сімей; забезпечення ЗОЗ безперебійними джерелами освітлення (надання генераторів, ліхтарів та портативних батарей для безперервної роботи закладів охорони здоров’я); організацію пунктів обігріву та укриттів (створення безпечних та теплих місць для ЛЖВ у зимовий період); програму "СтАРТ клуб", яка сприяє обміну досвідом та підтримці між людьми, що живуть з ВІЛ; забезпечення обстежень, включаючи МРТ, КТ та інші послуги.

Також AHF Ukraine надає такі послуги у своїх центрах: тестування на ВІЛ швидкими тестами; консультування з питань профілактики та лікування ВІЛ; тестування та лікування інфекції, що передаються статевим шляхом; безкоштовні презервативи; консультації з безпечної сексуальної поведінки.

В організації зазначають, що всі послуги є безкоштовними та конфіденційними.

У 2023 році на ВІЛ було протестовано 2 млн 250 тис., з них 565 тис. пацієнтів отримали направлення на тестування ВІЛ за ініціативи лікаря за даними ЦГЗ. Найбільший виклик сьогодні у боротьбі з ВІЛ - це люди, які не підозрюють свій статус, бо вони не відносять себе до груп ризику. Нині офіційно в Україні зареєстровано 157 тис. людей з ВІЛ-позитивним статусом, з них 117 тис. отримує антиретровірусну терапію (АРТ).

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-