Фіно-угорський спротив Росії: боротьба без союзників?

Фіно-угорський спротив Росії: боротьба без союзників?

Укрінформ
18 липня, 11:00 - круглий стіл на тему: «Фіно-угорський спротив Росії: боротьба без союзників?».

Організатори: Укрінформ (ГР “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”), Громадський рух Ліга Вільних Націй.

Учасники: Сиресь Боляєнь - головний старійшина народу ерзя (Інязор); Олександр Самойленко - ректор Ніжинського державного університету; Максим Майоров - співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Ростислав Мартинюк - тележурналіст, продюсер, фінно-угорист; Денис Ковальов - засновник Центру дослідження Фінляндії, керівник Українського центру фінно-угористики ім. Анатолія Рябова; Олівер Лооде - керівник «Уралік Центр»; Юрій Сиротюк - директор Українських студій стратегічних досліджень; Ольга Волянюк -  аналітик Центру досліджень безпекового середовища «Прометей»; Олена Кутирьова - учасниця Конгресу Ліги Вільних Націй; Артем Рижиков -  військовослужбовець, керівник студії «Ерзя фільм»; Дмитро Левусь - співкоординатор ГІ «Бурштиновий шлях», директор ЦСД «Український меридіан».

Теми для обговорення:

  • «Русский мир» vs. фіно-угорський світ. Від колоніалізму до деколонізації.
  • Навіщо Москва поспішає асимілювати фінно-угорські та інші народи?
  • Фіно-угри РФ і споріднені незалежні держави (Угорщина, Фінляндія, Естонія)
  • Всесвітній чи Всеросійський: що відбувається із Конгресом фінно-угорських народів?
  • Україна та фіно-угорський простір. Чи стане Ніжин культурною столицею фінно-угорського світу у 2026 році?

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressa@mil.gov.ua,  067 43 071 81

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Україна має підтримати фіно-угорські народи в РФ, щоб спростувати поняття «руський народ» - експерт

Україна має всіляко підтримувати фіно-угорські народи, які значною мірою населяють нинішню Російську Федерацію, задля спростування самого поняття «руський народ».

Таку думку висловив тележурналіст і продюсер, який спеціалізується на фіно-угорській проблематиці, Ростислав Мартинюк під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Фіно-угорський спротив Росії: боротьба без союзників?».

Мартинюк розповів, що фіно-угорська група народів постала як мовна спільнота, яка згодом усвідомила спільні політичні інтереси.

«Феномен фіно-угорських народів – це мовний феномен. У 20-му столітті мовна спільність переросла в усвідомлення політичних спільних інтересів, а Фінляндія, Естонія та Угорщина здобули державність. Решта 14 фіно-угорських народів такий шанс упустили з багатьох причин, зокрема й з тієї, що й Україна по Першій світовій війні – брак ресурсів, союзників, досвіду й перспективи незворотності шляху. Однак три країни обрали шлях класичної незалежності, яка дає гарантії народові на своїй території та стале й продуктивне союзництво з іншими народами Євразії», - зазначив Мартинюк.

За його словами, сьогодні безперечними лідерами фіно-угорської групи народів є Фінляндія та Естонія, а Україна відіграє важливу роль у просуванні інтересів фіно-угорських народів.

«Сьогодні лідером з постановки фіно-угорських питань є Фінляндія та Естонія. Україна посідає вагоме місце в артикуляції інтересів фіно-угорських народів, як і всіх колонізованих народів Російської Федерації. Через повномасштабний військовий конфлікт і зняття через це умовностей і страхів почали говорити про інтереси України на Євразійському континенті, та щоб фіно-угорські народи були вільні. Україна має бути партнером тих, хто працює на фіно-угорському напрямку – це Фінляндія, Естонія та, з багатьма застереженнями, Угорщина», - вважає Мартинюк.

На його думку, Україна в час повномасштабної агресії щодо неї з боку РФ має допомогти фіно-угорським народам спростувати саме поняття «руський народ».

«Ми маємо спільні відповідальності й у час повномасштабної війни готові допомогти фіно-угорським народам поставити крапку в московському колоніалізмі, провівши грамотну, позитивну реконструкцію самого поняття «руський народ», який ґрунтується на фальшивих історичних підвалинах та агресивному баченні того, яким він мав би бути, що призводить до війни. Так званий руський народ має фіно-угорський субстрат, який може бути усвідомлений, протестований і запропонований поструським як нормальна європейська ідентичність, яка може бути інтегрована в загальноєвропейський контекст», - переконаний експерт.

Фіно-угорські народи утворилися з племен північно-східної Європи, що з часів неоліту заселяли Західний Сибір, Зауралля, північне і середнє Приуралля, територію на північ від верхньої Волги, Волго-Окське межиріччя та середнє Поволжя до півночі сучасної Саратовської області в Росії.

До фіно-угорських народів належать, зокрема: фіни, естонці, карели, мордва, ерзя, мокша, марійці, удмурти, угорці, ханти, мансі тощо.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-