Старт програми з навчання фахівців супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб

Старт програми з навчання фахівців супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб

Укрінформ
7 серпня о 12:00 - пресконференція, присвячена запуску програми з навчання фахівців супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб.

Організатор: Міністерство у справах ветеранів України.

Спікери: Олександр Порхун — в.о. міністра у справах ветеранів України; Максим Кушнір — заступник міністра у справах ветеранів України; Оксана Коляда — голова правління ГО "Простір можливостей", координатор Коаліції ветеранських просторів; Надія Адаменко - директор Департаменту цифрового розвитку та трансформації Міністерства у справах ветеранів України.

Коротко. Учасники заходу  розкажуть про роботу фахівців супроводу в контексті підготовки тренерського складу Центрів ветеранського розвитку і навчання фахівців. 

Мінветеранів започатковує навчання фахівців спільно з ГО «Простір можливостей». Під час пресконференції буде підписано меморандум про співпрацю. 

Довідково. Фахівець супроводу ветеранів — це перша особа, яка зустрічає ветерана після

повернення в громаду та забезпечує інформаційний супровід і підтримку. Консультує щодо отримання статусів, пільг, послуг, житла, реабілітації, працевлаштування, започаткування власної справи, надає юридичну допомогу.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні запускають програму з навчання фахівців супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб

Міністерство у справах ветеранів спільно з ГО «Простір можливостей» започатковує навчання фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб.

Учасники підписали відповідний меморандум про співпрацю та розповіли про сам проєкт на пресконференції в Укрінформі.

Фахівець із супроводу ветеранів — це перша особа, яка зустрічає ветерана після повернення в громаду та забезпечує інформаційний супровід і підтримку, консультує щодо отримання статусів, пільг, послуг, житла, реабілітації, працевлаштування, започаткування власної справи, надає юридичну допомогу.

Як розповіла голова правління ГО "Простір можливостей" Оксана Коляда, такі фахівці тісно взаємодіятимуть з усіма органами та службами, виконуючи роль своєрідних навігаторів у забезпеченні потреб ветеранів.

«Поруч з вами будуть фахівці соціального захисту, центрів зайнятості, офіцери з соціальної роботи військових частин і ТЦК, медичні та реабілітаційні заклади. Це буде така навігаційна система в комплексі усіх ветеранських послуг. Ці люди мають уміти комунікувати, адвокатувати, організовувати процес та оцінити, наскільки ефективною є місцева ветеранська політика», - зазначила Коляда.

Завданням фахівців із супроводу ветеранів також буде подавати аналітику до Мінветеранів для формування якісної, оновленої ветеранської політики на місцях.

Подавати заявки на участь у проєкті можна лише в електронному вигляді на сайті Мінветеранів «е-Ветеран» до кінця серпня. Кандидатів протестують на знання законодавства, оцінять їхній психологічний рівень, проведуть співбесіду.

Як розповіла директорка департаменту цифрового розвитку та трансформації Мінветеранів Надія Адаменко, подаватися на участь у конкурсі можуть кандидати як із досвідом роботи з ветеранською спільнотою, так і без такого.

«Якщо вже брав участь у проєкті помічника ветерана і є сертифікат про відповідне навчання - це один алгоритм відбору. І зовсім інший алгоритм для тих, хто вперше в проєкті - система запитає про рівень освіти відповідно до класифікатора професій, дасть можливість завантажити документ підтвердження, обрати область та громаду, в якій кандидат бажає працевлаштуватись», - зазначила Адаменко.

Навчання фахівців із супроводу ветеранів і демобілізованих осіб відбуватиметься на базі створеної Мінреінтеграції по всій країні мережі центрів ветеранського розвитку. До роботи фахівцями із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб планують залучити 11 тисяч осіб.

На сьогодні в Державному реєстрі ветеранів перебувають на обліку понад 1 млн 300 тис. осіб.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство у справах ветеранів запустило е-Карту вакансій державної служби та органів місцевого самоврядування для ветеранів.

Мінветеранів змінить підходи до підготовки фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих

Мінветеранів змінить підходи до підготовки фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив в.о. міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

"У нас вже є 150 помічників ветеранів, які були навчені в минулому році. Вони мають пройти перенавчання... У нас ціль - забезпечити якісне повернення ветеранів війни у громади", - сказав Порхун.

Він нагадав, що проєкт із підготовки фахівців із супроводу ветеранів був започаткований у 2023 році як пілотний. За його підсумками було ухвалено рішення про співпрацю з громадським сектором і деякі зміни у підходах до підготовки таких фахівців.

"Розпочалася робота зі створення окремої професії, яка наразі знаходиться в класифікаторі посад, і ії назва "фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб". Ми напрацювали ряд нормативно-правових актів, які дають повноцінну змогу запустити цей проєкт", - сказав Порхун.

Він додав, що претенденти на посади фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб мають проходити співбесіду, у тому числі і з психологом, і можуть пройти навчання на базі Центрів ветеранського розвитку.

"Безпосередньо кошти на навчання виділяються з державного бюджету, і після отримання сертифікату фахівці будуть працювати у територіальних громадах, органах місцевого самоврядування. Основне завдання - зустріч демобілізованих військовослужбовців, які повертаються у свої громади. Він їх зустрічає, консультує, розпитує що потрібно, що держава може надати", - сказав Порхун.

Зокрема, питання, з якими може допомогти фахівець, - реабілітація, виплати за поранення грошової допомоги, розʼяснення, методичний супровід різних питань.

Також, як додав Порхун, зараз Мінветеранів працює над тим, щоб максимально відійти від паперових форм, заявок, посвідчень тощо, і перевести деякі послуги у цифровий формат.

Як повідомляв Укрінформ, Мінветеранів планує залучити до роботи фахівцями із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб 11 тисяч осіб, а сам інститут таких фахівців має запрацювати до кінця серпня.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-