Пріоритетні законопроєкти з децентралізації: презентація результатів дослідження

Пріоритетні законопроєкти з децентралізації: презентація результатів дослідження

Укрінформ
27 серпня, 14:30 - презентація результатів дослідження думки представників органів місцевого самоврядування щодо пріоритетних законопроєктів з децентралізації.

Організатор: Громадська організація «ДЕСПРО».

До участі запрошені: Мар’яна Захарченко - керівниця компонента «Розробка політики та впровадження реформи децентралізації» Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»; Антон Грушецький - виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології; Олена Бойко - народна депутатка України 8 скликання, кандидатка наук з державного управління; Оксана Гарнець - президентка ГО «ДЕСПРО».

Коротко. Мета дослідження - дізнатися позицію керівництва органів місцевого самоврядування щодо пріоритетів розгляду законопроєктів з децентралізації Верховною Радою України під час 12-ї сесії. Ці законопроєкти стосуються діяльності ОМС.

В дослідженні взяли участь та висловили свою позицію щодо законодавчого порядку денного представники органів місцевого самоврядування територіальних громад і місцевих органів виконавчої влади всіх областей України. Результати дослідження будуть спрямовані до профільних комітетів Верховної Ради України та у центральні органи виконавчої влади.

Довідково. Дослідження проведено Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення громадської організації «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та у партнерстві з Конгресом місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Опитування організовано в рамках грантового проєкту “Форуми: «Децентралізація. Законодавчий порядок денний» у 2024-2026 роках”, який реалізується Громадською організацією «ДЕСПРО» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього опитування не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн включення. 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація та реєстрація учасників та представників ЗМІ: boykota04@gmail.com.

Довідкова інформація:  +380 67 759 0867,Тетяна Бойко.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріли:

Ухвалення законодавчих змін для забезпечення гідної зарплати працівникам органів місцевого самоврядування є пріоритетом для громад - дослідження

Питання забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування є найпріоритетнішим для розгляду Верховною Радою у рамках реформи децентралізації.

Про це повідомили учасники презентації результатів дослідження думки представників органів місцевого самоврядування (ОМС) щодо пріоритетних законопроєктів з децентралізації, яка відбулась в Укрінформі.

«Діалог громад та центральної влади є невід’ємним для формування порядку денного», - зазначила керівниця компонента «Розробка політики та впровадження реформи децентралізації» Проєкту USAID «Говерла» Мар’яна Захарченко.

За її словами, з початку повномасштабного вторгнення у рамках форуму «Законодавчий порядок денний. Децентралізація» 36 законопроєктів і концепцій були визначені громадами як важливі для ухвалення Верховною Радою, 21 з них потрапив до порядків денних засідань парламенту, 3 ухвалено у першому читанні, 8 - у другому.

«Децентралізація - найбільш успішна реформа в очах громадян. Більшість українців продовжують її підтримувати та вважають, що успішна Україна майбутнього має спиратися на розвинене, самодостатнє місцеве самоврядування», - підкреслив виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький.

У рамках презентації результатів дослідження він наголосив, що найпріоритетнішим, на думку опитаних, є внесення змін щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування (75 балів).

За його словами, 65% опитаних представників ОМС стикаються з проблемою складності залучення кадрів, 40% повідомили про проблему недостатньої кількості місцевих ресурсів, 37% наголосили на проблемі низької інвестиційної привабливості територій.

«Для вирішення питання із заробітною платою на рівні законів варто затвердити об'єктивно адекватну ставку зарплати. Це дозволить не нараховувати премії, щоб заплатити конкурентоспроможну заробітну плату і тим самим знизити рівень конфліктності та незадоволення ОМС в громадах», - акцентував експерт.

Він підкреслив, що також варто ухвалити законодавчі акти, які дозволяють бронювати співробітників ОМС та комунальних підприємств, які забезпечують життєдіяльність громади.

Другою за важливістю для громад ініціативою, яка має бути розглянута в парламенті, є внесення змін до Податкового кодексу та законів України щодо надання ОМС додаткових повноважень в частині податків та зборів (64 бали).

Третьою у рейтингу актуальності є ініціатива розширення повноважень ОМС щодо управління майном (61 бал).

Серед найменш пріоритетних змін зі списку: удосконалення законодавства про агломерації (16 балів), внесення змін до Закону України «Про органи самоорганізації населення» (21 бал), зміни до законодавства про звернення (25 балів), про асоціації ОСМ (26 балів), вдосконалення порядку дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови (28 балів), зміни до законодавства про місцеву статистику (29 балів).

Дослідження проведене Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення громадської організації «Деспро» за підтримки Проєкту USAID «Говерла» та у партнерстві з Конгресом місцевих та регіональних влад при Президентові України з метою дізнатися позицію керівництва ОМС щодо пріоритетів розгляду законопроєктів, які стосуються їхньої діяльності Верховною Радою під час 12 сесії.

У дослідженні взяли участь та висловили свою позицію щодо законодавчого порядку денного представники ОМС територіальних громад і місцевих органів виконавчої влади всіх областей України.

Дослідження було проведено у різних громадах України, проведено п’ять фокус-групових дискусій, в яких взяли участь понад 30 представників місцевого самоврядування, п’ять експертних інтерв’ю з керівниками громад, які працюють на своїх посадах понад 5 років.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-