У Миколаєві відкрили виставку пам'яті колишнього фотокора Укрінформу Олександра Кремка

У Миколаєві відкрили виставку пам'яті колишнього фотокора Укрінформу Олександра Кремка

Фото
Укрінформ
У Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці відкрилася фотовиставка колишнього фотокореспондента Укрінформу, Заслуженого журналіста України Олександра Кремка, якою започатковано проєкт «Цифрова історія Миколаївщини».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Виставка «Світ очима Олександра Кремка: пам’яті митця присвячується…» – це віртуальна екскурсія Миколаївщиною за останні пів століття. Бо на світлинах Олександра Олександровича зображене життя нашого міста, нашої області. Це люди, які розбудовували наш край, робили його сучасним, літературним, науковим, з потужним промисловим потенціалом тощо. Цією виставкою ми розпочинаємо загальнонаціональний проєкт «Цифрова історія Миколаївщини» в основу якого ляжуть саме фото і відео файли нашого славетного земляка», - сказав відомий миколаївський науковець, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, який став ініціатором проведення даного заходу.

У Миколаєві відкрилася виставка пам'яті колишнього фотокореспондента Укрінформу Олександра Кремка / Фото: Алла Мірошниченко, Укрінформ

На виставці, яка проходила в рамках вечора-присвяти «Життя за кадром», теплими спогадами про свого земляка поділилися його друзі, рідні та колеги. Також присутні ще раз переглянули добре відомі і нові роботи фотохудожника, познайомилися з виданнями, присвяченими його життю та творчості.

Кремка називають літописцем новітньої історії Миколаївщини. Народився він у приміському селі Велика Корениха, закінчив Миколаївський національний університет імені Сухомлинського. Зі школи не розлучався з фотоапаратом. Він - почесний громадянин Миколаєва, кавалер ордена «За заслуги» III ступеню. 35 років свого життя віддав інформагентству «Укрінформ» – з 1981 по 2016-ий.

Олександр Олександрович до нестями любив своє місто, невтомно відображав його красоти у своїх численних фотоальбомах, присвячених Миколаєву: "Я люблю це місто", "Заповідні місця Миколаївщини", «Миколаїв і миколаївці» і т.д. Миколаївцям добре знайомі його унікальні портрети городян, пейзажі з висоти пташиного польоту, індустріальні серії світлин, особливо - кораблів.

Він відзняв близько сотні кілометрів плівки, зробив понад півмільйона кадрів, де увічнено Героїв України, президентів, льотчиків-космонавтів, міністрів, уславлених корабелів, міжнародні військові навчання, паради й багато чого іншого. А ще Сан Санич, як його називали колеги та друзі, був душею будь-якої компанії, гарно співав.

Помер Олександр Кремко 27 грудня 2020 року на 77 році життя у далекій Каліфорнії (США), в колі своєї родини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-