На правобережжі Херсонщини через підрив Каховської ГЕС пошкоджені понад 3,8 тисячі будівель

На правобережжі Херсонщини через підрив Каховської ГЕС пошкоджені понад 3,8 тисячі будівель

Укрінформ
На правобережжі Херсонщини через підрив Каховської ГЕС пошкоджені понад 3,8 тисячі будівель, збитки лише по обстеженому житлу становлять майже 4,6 млрд грн.

Про це повідомив у Телеграмі начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін, передає Укрінформ.

«Лише на правому березі через підтоплення постраждали більш ніж 3800 будівель. Збитки лише по обстеженому житлу становлять майже 4,6 млрд грн», - ідеться у повідомленні.

Прокудін зазначив, що навіть за рік на Херсонщині не вдалося повністю ліквідувати наслідки російського теракту на Каховській ГЕС. Особливо це стосується населених пунктів на тимчасово окупованому лівобережжі, а також звільнених громад, що перебувають під постійним вогнем ворога.

Каховське водосховище забезпечувало доступом до води 94% зрошувальних земель на Херсонщині. Це була найбільша зрошувальна система в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 6 червня 2023 року російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС, спричинивши затоплення частини Херсонської та Миколаївської областей і водночас критичне обміління Каховського водосховища.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: шкода довкіллю попередньо становить ₴146 мільярдів

Після підриву Каховської ГЕС за лічені години «велика вода» поглинула шість сотень квадратних кілометрів Херсонщини. Це 8 тисяч гектарів полів, 55 тисяч гектарів лісів, 96 тисяч гектарів заповідних земель.

Поліція інформує, що внаслідок цієї техногенної катастрофи 33 людини загинули. Ще 28 були поранені, серед них 5 поліцейських. 158 осіб тоді зникли безвісти, місце перебування 64 із них встановили. Органи досудового слідства розпочали 188 кримінальних проваджень, пов’язаних із наслідками підриву Каховської ГЕС. Наразі поліцейські прийняли майже 9 тисяч заяв про пошкодження майна та провели близько 4 тисяч оглядів.

На ТОТ Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС опрісніло озеро Соляне.

Фото: МІнагрополітики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-