Історики створили сайт «Місця скорботи Одеси» з координатами всіх поховань у місті

Історики створили сайт «Місця скорботи Одеси» з координатами всіх поховань у місті

Укрінформ
В Одесі історики з громадських організацій «Суспільство та історична спадщина» і «Піксельовані реальності» завершили роботу над сайтом, де вказані адреси 78 історичних поховань.

Як повідомили Укрінформу в ГО «Суспільство та історична спадщина», цей каталог є найбільшим таким зібранням в Одесі.

«Каталог включає інформацію про 78 об'єктів, серед яких діючі кладовища, знищені некрополі, поодинокі поховання в межах міста, військові братські могили, місця Голокосту та терору», - пояснили в ГО.

Історики працювали над цифровим каталогом «Місця скорботи Одеси» з 2020 року. Останній рік він був частиною більшого проєкту «Підтримка реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси». Його координує ГО «Піксельовані реальності» у партнерстві з Департаментом культури та європейської інтеграції Одеської міської ради, фінансується він ЄС у рамках проєкту EU4Culture.

Читайте також: «Український мартиролог ХХ ст.» поповнився інформацією про ще 1154 репресованих - Держархівслужба

«Коли ми говоримо, що з Одесою асоціюють мало українських культурних діячів, можна відкрити каталог на статті про поховання 6-го кілометра. Це наша Биківня, це наш Сандармох. До 1939 року 8100 людей з Одеси засуджено до страти. Близько 5000 останків поховано в цьому страшному місці», - розповів голова ГО «Суспільство та історична спадщина» історик і краєзнавець Олександр Бабіч.

Історики обіцяють, що робота над каталогом буде продовжена, адже нові місця поховань часто знаходяться абсолютно випадково.

Як повідомляв Укрінформ, відомий одеський волонтер, історик та краєзнавець, член історико-топонімічної комісії Олександр Бабіч добровольцем став до лав ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-