У Харкові відкрилася «Лавка деокупації», де продають овочі та мед з визволених сіл Ізюмщини

У Харкові відкрилася «Лавка деокупації», де продають овочі та мед з визволених сіл Ізюмщини

Фото
Укрінформ
У Харкові поновила роботу «Лавка деокупації» (пілотний проєкт відбувся минулого року) - продають овочі нового врожаю, зелень та мед із двох визволених сіл Ізюмського району.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ятка працює другий день, уся продукція - від жителів зруйнованих окупаційною армією сіл Студенок і Довгеньке. Першого дня «Лавка» мала зо 300 покупців, розповіла співорганізаторка проєкту Мер'ям Йол.

«Люди радіють, що таким чином можуть підтримати жителів деокупованих територій. Хтось купував пару огірків, мив їх і прямо тут з’їдав. Ці овочі вирощені з любов’ю. Проєкт абсолютно не про бізнес, бо тільки в одну сторону, щоб забрати продукцію, нам треба їхати три години, і вся логістика можлива виключно завдяки нашим партнерам», - зазначає Йол.

Ідея «Лавки» народилася минулого року. Тоді волонтерів, які допомагали з відновленням будинків, у Довгенькому пригостила вареною кукурудзою місцева жителька Людмила. Жінка повернулася до рідної домівки після визволення села та фактично самотужки розмінувала свій город.

«Вона нас зупинила, дала пакет і говорить: «Поїжте». Ми поїхали далі. Доїхали до Ізюма, а кукурудза так пахне на всю машину! Ми стали та почали їсти і зрозуміли, що таку смакоту треба їсти всім», - згадує Мер'ям.

Після цього волонтери організували продаж кукурудзи з Ізюмщини, на яку в Харкові був величезний попит. Цього року «Лавка деокупації» суттєво розширилася. Із жителями деокупованих сіл волонтери комунікують кілька місяців.

«Запропонували їм такий проєкт ми ще в березні. Завдяки нашим партнерам люди, які відразу зацікавилися, отримали теплиці, інвентар, добрива та насіння. Учасники проєкту - це не якісь агропідприємці, великі землевласники чи орендарі, це люди, котрі обробляли свою родинну землю, присадибну ділянку, тримали господарство та з цього мали якийсь заробіток», - розповіла менеджерка фонду «Волонтерська UA», співорганізаторка «Лавки деокупації» Наталі Артюшенко.

У Харкові відкрилася "Лавка деокупації" / Фото: Юлія Байрачна, Укрінформ

Кількість людей, які хочуть через волонтерів, продавати свої овочі, ягоди, фрукти, мед, поступово зростає.

«Починали ми роботу з шістьма, а зараз уже кількість учасників збільшилася до 10, бо хтось через нас продає різні овочі, хтось лише мед. І думаю, що проєкт іще розшириться - з огляду на попит і активності, які ми ще вигадаємо з нашими партнерами. Немає сталого плану, робимо все вперше», - додає Мер'ям Йол.

Читайте також: У деокупованому селищі Херсонщини відновили пункт незламності з простором для дітей

Проєкт «Лавка деокупації» втілює благодійний фонд «Волонтерська UА» за підтримки харківської IT-компанії Plarium, гуманітарної організації NovaUkraine та House of Europe (програма Європейського Союзу, що пропонує можливості для творчості та професійного обміну українців).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-