У Львові вшанували пам’ять жертв масових розстрілів у радянських тюрмах на заході України

У Львові вшанували пам’ять жертв масових розстрілів у радянських тюрмах на заході України

Фото
Укрінформ
У в'язниці на Лонцького вшанували пам'ять жертв масових розстрілів, здійснених радянськими окупантами на заході України.

Про це повідомляє в Фейсбуці Львівська обласна рада, передає Укрінформ.

Пам'ятний захід «Lumen hilare. Світло тихе» відбувся сьогодні у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» у Львові.

Громадськість вшанувала жертв масових розстрілів політичних в’язнів у тюрмах Західної України, які радянська влада здійснила в кінці червня 1941 року.

«У ці червневі дні ми згадуємо про трагедію 1941 року, коли у тюрмах Західної України було здійснено масове вбивство. Енкаведисти розстріляли 24 тисячі політичних в'язнів. Людей, вина яких не була доведена ані судом, ані навіть позасудовими органами, так званими «тройками», - йдеться в повідомленні.

Як розповіли в музеї, обвинувальний акт підписували за статтею, за якою арештовували людину.

Читайте також: В Україні відзначають День кримськотатарського прапора

"Напередодні німецько-радянської війни арештувати могли просто за підозрілий вигляд. Людину забирали з вулиці й навіть не встигали оформляти як в'язня цієї в'язниці. Тому ці розстрільні списки, які повторює стела пам'яті, насправді є неповними», – зазначила завідувачка експозиційно-виставкового відділу музею Вікторія Садова.

Розстріли на заході України розпочалися 22 червня. Після втечі окупантів тюрми були забиті понівеченими тілами людей і перетворилися на місця масового поховання.

Зі свіжих траншей подвір'я тюрми на Лонцького у червні 1941 року ексгумували 700 тіл. Решту знаходили у камерах підвальних приміщень. Радянська влада замовчувала цей злочин, засекретивши розстрільні списки.

Під проводом капелана Центру військового капеланства отця Всеволода учасники заходу відправили панахиду за загиблими під час розстрілів, а також сучасних загиблих захисників України.

Під час заходу прозвучали музичні твори у виконанні скрипальки та співробітниці Меморіального музею імені С. Людкевича Дарини Довгої. Учасники запалили лампадки та поклали квіти до пам'ятника жертвам комуністичних репресій.

Як повідомляв Укрінформ, в кінці червня 1941 року на початку німецько-радянської війни на заході України радянські каральні органи влаштували масові арешти українців і розстріли в’язнів у тюрмах. Радянські війська і органи більшовицької влади вбили, за даними дослідників, майже 22 тисячі політичних в’язнів, які перебували у тюрмах Львівської, Тернопільської, Волинської, Рівненської, Івано-Франківської областей. Останні дні червня 1941 року називають трагедією на західних теренах України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-