Київрада визначила ще 53 пам’ятні знаки, що відображають радянські та російські наративи

Київрада визначила ще 53 пам’ятні знаки, що відображають радянські та російські наративи

Укрінформ
Київрада визначила ще 53 пам’ятники й знаки, що відображають радянські та російські пропагандистські наративи та містять неправдиву історичну інформацію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

Ці пам’ятники і знаки внесли до Переліку пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією та культурою Росії та СРСР, що підлягають усуненню з публічного простору міста.

За словами заступниці голови КМДА Ганни Старостенко, у зв’язку з численними воєнними злочинами загарбників, здійсненими під час нинішнього етапу російсько-української війни, в українському суспільстві справедливо загострилось сприйняття монументів та об’єктів топоніміки, що стосуються російської історії та культури.

“У такий складний час ми маємо прибирати з публічного простору об’єкти, що нагадують про СРСР, РФ. Наразі вже чимало зроблено: переосмислено Арку Дружби народів, яка тепер має назву Арка Свободи українського народу, демонтовано багато пам’ятників, зокрема Щорсу, Пушкіну. Але робота має продовжуватися”, - зауважила Старостенко.

Читайте також: Від декомунізації до деколонізації: в Україні почалась нова хвиля перейменувань

За її словами, 30 об’єктів підлягають вилученню з публічного простору. Серед них пам’ятник “Радянський танк” на проспекті Берестейському, 52/2; чотири башти від радянських танків, що встановлені на честь радянських танкістів і перебувають на території київських шкіл; барельєф, який залишився після демонтажу пам’ятника Володимиру Леніну біля станції метро “Театральна”; три пам’ятники російському та радянському науковцю Івану Павлову за адресами: вул. Госпітальна, 24-А, вул. Шовковична, 39/1, вул. Кирилівська, 103.

“Ключовий момент очищення публічного простору від маркерів імперських претензій повинен супроводжуватись глибоким переосмисленням цієї частини української історії та культурної спадщини, тому в перелік включено 23 об’єкти, які підлягають збереженню з вилученням окремих елементів композиції, корекції тексту або окремих його частин”, - акцентувала заступниця голови КМДА.

Читайте також: Протистояння з імперією: як українські міста за останні два роки перейменовували топоніми

Так на пам’ятнику радянським льотчикам на вулиці Лісовій, 56 пропонується викласти текст українською мовою, замінити пам’ятний напис із радянського на сучасний, з присвятою українським льотчикам, які полягли в роки Другої світової війни.

Також вирішено на пам’ятнику викладачам і студентам КДХІ, які загинули під час Великої Вітчизняної війни (Вознесенський узвіз, 20) згадку про "Велику Вітчизняну війну" замінити на "Другу світову війну", цифри "1941-1945" – на "1939-1945", формулювання "німецько-фашистські загарбники" змінити на "нацистські загарбники". Окрім цього, буде змінено деталі на пам’ятниках загиблим співробітникам трамвайного депо (вул. Дегтярівська, 4) та учасникам оборони Києва в Голосіївському парку.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві перейменували Повітрофлотський проспект у проспект Повітряних сил України.

Фото ілюстративне / Вікіпедія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-