У Чорнобильській зоні планують розбудувати моніторингову систему для попередження пожеж

У Чорнобильській зоні планують розбудувати моніторингову систему для попередження пожеж

Укрінформ
Задля попередження та оперативного реагування на лісові пожежі у Чорнобильській зоні планують встановити вежі для спостереження.

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в етері марафону "Єдині новини".

" Ми дивимось наперед (у питанні попередження лісових пожеж у Чорнобильській зоні - ред.). Ми вже маємо дуже позитивні кейси, зокрема з того, як працює лісова пожежна охорона в Житомирській області. Це - унікальна система, багаторівнева, яка абсолютно небагато коштує. Вона містить спеціальні камери спостереження, спеціальні мобільні бригади, спеціальне реагування. Я поставив задачу масштабувати цей досвід на Чорнобильську зону з відповідними вежами, спостереженнями, пультами, відповідною пожежною технікою", - сказав він.

Стрілець уточнив, що моніторингову систему планують розбудувати за кошти донорів. Попередньо, на це спрямують понад 30 млн доларів.

"Цьогоріч на роковини Чорнобильської катастрофи, Президент України Володимир Зеленський вніс в Верховну Раду законопроєкт про ратифікацію спеціального рахунку вкладників для Чорнобильської зони. Десь понад рік роботи з донорами. На момент внесення цього закону ми мали на рахунку майже 15 млн доларів донорської допомоги. Після ратифікації ми вже маємо цифру цю збільшену більше ніж у два рази. І оці кошти ми хочемо направити саме на побудову такої системи моніторингу і ліквідації будь-яких пожеж в Чорнобильській зоні", - розповів міністр.

Він додав, що другою ціллю фінансування є покращення умов перебування працівників на Чорнобильській АС.

Очільник Міндовкілля також зазначив, що зараз зона відчуження закрита та перебуває під охороною, відтак - можливість пожеж мінімізована.

Читайте також: Запобігання диверсіям і терактам: в Україні посилять контроль за обігом деяких хімічних речовин

"Будь-яка лісова пожежа – це 100% людина. Не може просто так лісом по собі загорітися. Чорнобильська зона на сьогодні перебуває під охороною. Тому можливість загоряння зведена до мінімуму. Загоряння можуть виникати в результаті бойових дій, але вони дуже швидко ліквідовуються", - сказав Стрілець.

Як повідомляв Укрінформ, через війну додаткові викиди CO2 оцінюються у понад $10 мільярдів, але Україна продовжує виконувати взяті на себе міжнародні зобов’язання та не відмовляється від своїх кліматичних цілей.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-