Закликав «приєднати» Херсонщину до Росії: оголосили підозру клірику УПЦ МП

Закликав «приєднати» Херсонщину до Росії: оголосили підозру клірику УПЦ МП

Укрінформ
Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта – настоятеля храму УПЦ (МП) у тимчасово окупованому місті Гола Пристань на лівобережжі Херсонщини.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

За даними спецслужби, з перших днів повномасштабної війни протоієрей Геннадій Шкіль публічно підтримав збройну агресію РФ та захоплення частини території України. Зокрема, у липні 2022 року Шкіль разом із призначеним окупантами "губернатором" Володимиром Сальдо взяв участь у прокремлівському "форумі" у Херсонському державному університет, під час якого закликав до "приєднання" регіону до Росії.

Потім колаборант дав інтерв’ю російським пропагандистам з окупаційної ТРК «Таврія», в якому схвально висловлювався щодо організації псевдореферендуму РФ на Херсонщині.

"Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила інформаційно-підривну діяльність клірика. На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили Геннадію Шкілю про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, забезпечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників); ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність)", - поінформувала спецслужба.

Читайте також: Кримінальну справу щодо настоятеля Святогірської лаври відправили до суду

Оскільки зловмисник переховується на лівобережжі Херсонщини, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Як повідомлялось, у травні цього року підозру від Служби безпеки отримав син Геннадія Шкіля – Назар Шкіль, який співпрацює з окупантами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-