Знесення садиби Зеленських у Києві: поліція повідомила про підозру власнику

Знесення садиби Зеленських у Києві: поліція повідомила про підозру власнику

Фото
Укрінформ
Поліція повідомила про підозру особі, за вказівкою якої була знесена садиба Зеленських у центрі Києва.

Як передає Укрінформ, про це поліція Києва повідомляє у Фейсбуці.

Слідчі поліції Києва здійснюють досудове розслідування за фактом знесення історичного будинку на вулиці Олександра Кониського, зведеного наприкінці XIX століття.

Кримінальні провадження були розпочаті за фактом умисного незаконного знищення об'єктів культурної спадщини (ч. 2 ст. 298 КК України); самовільного будівництва (ч. 3 ст. 197-1 КК України) та за фактом незаконних дій щодо майна, на яке накладено арешт (ч. 1 ст. 388 КК України).

Садиба вже неодноразово перебувала під загрозою знищення, у звʼязку з чим слідчі спільно із прокуратурою в межах розпочатих кримінальних проваджень тричі звертались до суду з клопотаннями про накладення арешту на будинок та земельну ділянку, який надалі суд, за позовом адвокатів відповідача, скасував.

Востаннє за ініціативи правоохоронців 18 січня і 19 лютого на ділянку та будинок був накладений новий арешт, який не був скасований у судовому порядку.

Попри це 19 липня 32-річний власник будівлі, будучи обізнаний про діючі судом обмеження на заборону здійснення будь-яких дій із обʼєктом нерухомості, вирішив його знищити.

Для цього правопорушник залучив будівельну фірму, співробітникам якої надав вказівку на демонтаж зазначеної будівлі.

Слідчі Шевченківського управління поліції за процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури повідомили власнику будинку про підозру за ч. 1 ст. 388 Кримінального кодексу України - умисне пошкодження та знищення майна, на яке судом накладено арешт.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні триває.

Встановлюється ступень участі інших учасників, причетних до знищення історичної будівлі.

Як повідомляв Укрінформ, Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації виступив із вимогою до правоохоронних органів про належне реагування на знесення садиби Зеленських і притягнення винних до відповідальності.

Читайте також: Знесення садиби Зеленських: поліція проводить обшуки, влада міста хоче позиватися до забудовника

У столичній поліції заявили, що розпочали розслідування.

Ввечері 20 липня близько тисячі людей зібралися під КМДА на акцію протесту проти знесення садиби Зеленських.

24 липня відбудеться позачергове засідання парламентської ТСК щодо незаконного демонтажу будівлі.

Садиба Зеленських - це дерев'яна, обкладена цеглою будівля, зведена у 1890 році на замовлення купця Василя Маліна. Із 1911 по 1915 роки тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських. Споруду почали розбирати у 2021 році, але завдяки суспільному розголосу тоді роботи припинилися.

Перше фото: Офіс генпрокурора 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-