Після знесення садиби Зеленських парламентська ТСК вимагає оновити консультативну раду при КМДА

Після знесення садиби Зеленських парламентська ТСК вимагає оновити консультативну раду при КМДА

Укрінформ
Після ситуації зі знесенням історичної будівлі «Садибний житловий будинок Євменія Зеленського» в центрі столиці, необхідно оновити склад Консультативної ради з охорони культурної спадщини при Київській міській державній адміністрації.

Таке рішення ухвалила Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань моніторингу та оцінки ефективності діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади в місті Києві - столиці України під час воєнного стану, передає кореспондент Укрінформу.

Учасники засідання поінформували, що від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України у Києві було знищено чи пошкоджено 23 історичні будівлі, зокрема, дві з них - ворожими ракетами.

Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник розповів, що напередодні представники міської влади проводили зустріч із власниками садиби Зеленських, котрі взяли зобов'язання відновити будівлю. За його словами, таких будівель у столиці немало. Зокрема, очікується рішення Кабміну щодо будинку Сікорського, Гостинного двору, Поштової площі. На розгляді парламенту перебуває законопроєкт про примусове повернення культурної спадщини у власність міста, однак його ще поки не ухвалено.

Читайте також: Суд відпустив співвласника садиби Зеленських під особисте зобов'язання

У свою чергу, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв поінформував, що на адресу МКІП надійшло 12 звернень від активістів, які висловлювали занепокоєння долею садиби Зеленських. Усі ці звернення були перенаправлені до КМДА.

«Для нас у цій історії є знаковим те, що попри вболівання громадськості за збереження культурної спадщини, замість того, аби звернути увагу на ці звернення, реакції з боку наших колег у місті не було. На жаль, ми не отримали по жодному із цих звернень, відповіді від КМДА», - зазначив Карандєєв.

Посадовець наголосив, що експерти у галузі архітектури, історії, пам’яткоохоронної діяльності ретельно дослідили подані документи і визнали, що садиба Зеленських, як об’єкт культурної спадщини, відповідає критеріям пам’ятки архітектури, історії, ознакам категорії пам’ятки місцевого значення, тому об’єкт мав бути занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Очільник МКІП пояснив, що садибу раніше не вносили до держреєстру, бо КМДА не подавала необхідну облікову документацію.

Громадські активісти розповіли, що неодноразово зверталися до міської влади з вимогою присвоїти садибі статусу пам'ятки, але посадовці щоразу знаходили у документах нові помилки чи вимагали уточнень.

В учасників дискусії також викликало обурення, що членом консультативної ради при департаменті культурної спадщини КМДА є архітектор, який розробляв проєкт забудовнику, що зніс садибу.

Голова ТСК, народний депутат Віталій Безгін озвучив рекомендації депутатського корпусу посадовцям КМДА: зокрема, оновити містобудівну документацію, включаючи історико-архітектурний опорний план міста, відтермінування продажу/оренди об'єктів цінної історичної забудови до оновлення містобудівної документації. А Верховній Раді - внести зміни до закону «Про охорону культурної спадщини» в частині визначення цінної історичної забудови, а також зміни до містобудівного законодавства в частині повноважень органів місцевого самоврядування.

Окрім того, депутати наполягають оновити склад Консультативної ради з охорони культурної спадщини при департаменті КМДА з охорони культурної спадщини та положення про цю раду з метою унеможливлення конфлікту інтересів.

Як повідомляв Укрінформ, Департамент охорони культурної спадщини КМДА виступив із вимогою до правоохоронних органів про належне реагування на знесення садиби Зеленських і притягнення винних до відповідальності.

У столичній поліції заявили, що розпочали розслідування за фактом знесення історичної будівлі.

Ввечері 20 липня близько тисячі людей зібралися під КМДА на акцію протесту проти знесення садиби Зеленських.

23 липня Департамент охорони культурної спадщини КМДА підписав меморандум із власниками будівлі садиби Зеленських, несанкціоновано зруйнованої 19 липня. Власник незаконно знесеної садиби Зеленських періоду ХІХ століття зобов'язався відновити будівлю власним коштом.

Садиба Зеленських - це дерев'яна, обкладена цеглою будівля, зведена у 1890 році на замовлення купця Василя Маліна. Із 1911 по 1915 роки тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських. Споруду почали розбирати у 2021 році, але завдяки суспільному розголосу тоді роботи припинилися.

Фото: Офіс генпрокурора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-