СБУ скерувала до суду справу щодо колаборантів-пропагандистів із «ЛНР»

СБУ скерувала до суду справу щодо колаборантів-пропагандистів із «ЛНР»

Укрінформ
Слідчі Служби безпеки зібрали доказову базу і скерували до суду справу щодо колаборантів, які надають активну інформаційну та іншу підтримку окупаційному режиму т. зв. «ЛНР».

Про це 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях повідомило в Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Слідчі Служби безпеки скерували до суду матеріали завершених кримінальних проваджень щодо трьох колаборантів з Луганщини, які проводять системну діяльність щодо «ідеологічного забезпечення» війни РФ проти України. Доведено, що в.о. головреда газети «Республика» Олександр Бальвас та засновник друкованого видання «ХХІ век» Юрій Юров обслуговують окупаційний режим від початку російської агресії», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у 2015 р. окупанти створили офіційний орган так зв. «уряду ЛНР» - газету «Республика», та призначили Бальваса «т. в. о. головного редактора». Тоді ж Юров зареєстрував у «ЛНР» свою газету «ХХІ век». Наразі обидва видання зареєстровані в російському Роскомнадзорі.

Пропагандистські «рупори» здійснювали «інформаційне супроводження окупаційного «референдуму», псевдовиборів, усіх дій агресора, спрямованих на «інтеграцію» Луганщини у РФ.

Ще однією обвинуваченою є колишня чиновниця Новопсковської селищної ради, яка у 2022 р. пішла працювати на окупантів. Зрадниця отримала посаду начальника «відділу культури» в окупаційній «адміністрації в Новопскові та зайнялася організацією «патріотичних» та «культурно-масових заходів» на підтримку росіян, у т. ч. урочистостей до «дня ЛНР», «дня конституції ЛНР», заходів у рамках проєкту «Один народ – одна культура» (за підтримки путінського «Фонду культурних ініціатив» та влади Воронезької області РФ) та ін.

Читайте також: «Хочу к своим»: спецслужби запустили проєкт для обміну колаборантів на полонених українців

Зловмисників судитимуть за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (Колабораційна діяльність). Їм загрожує до 12 років ув'язнення.

Слідчі заходи проводило ГУ СУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, справу херсонської журналістки-колаборантки передали до суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-