«Хочу к своим»: спецслужби запустили проєкт для обміну колаборантів на полонених українців

«Хочу к своим»: спецслужби запустили проєкт для обміну колаборантів на полонених українців

Фото, відео
Укрінформ
У Києві презентували державний проєкт «Хочу к своим» для обміну колаборантів і зрадників на українських громадян, які опинились у неволі.

Проєкт презентували Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, до складу якого входять Головне управління розвідки Міноборони, СБУ та Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини. Це вже третій проєкт гуманітарного плану, повідомив під час брифінгу в Укрінформі представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

«З назви ми розуміємо, що мова йде про людей, які вважають своїми не Україну, не європейські демократичні цінності, нашу державу і Конституцію, а вважають своєю державу-агресор – РФ, і хочуть туди потрапити. Дані про таких осіб, за їхньою добровільною письмовою згодою, будуть оприлюднюватись на спеціальному сайті «Хочу к своим»,  - поінформував Юсов. 

Він підкреслив, що оприлюднення персональних даних осіб, які засуджені за державну зраду, за співпрацю з державою-агресором за різними статтями і мають конкретні терміни покарання, відбуватиметься на даному ресурсі виключно з їхньої згоди.

«У багатьох із цих людей є родичі на території РФ, багато з цих осіб, коли вчиняли ті чи інші дії, думали, що вони потрібні державі-агресору, сподівались на те, що їх захистять. Більшість із них виявились не дуже комусь потрібними, і ось вони сподіваються, що на них звернуть увагу, їх почують, їх заберуть. Україна зі свого боку до таких дій готова», - відзначив представник розвідки.

Юсов нагадав, що це вже третій проєкт гуманітарного плану. Зокрема, попередніми були проєкти «Хочу жить» - для добровільної здачі в полон російських окупантів, та «Хочу найти» - для родичів російських окупантів, які шукають своїх рідних і не можуть їх знайти.

Ці гуманітарні проєкти надають можливості громадянам Російської Федерації, а також особам, які з різних причин або під тиском різних обставин погодились на співпрацю з ворогом, стали на шлях колаборантства і державної зради, власне виправити ті помилки, яких вони припустились, а також потрапити до держави, яку вони вважають для себе ріднішою, зазначив Юсов.

Читайте також: У рідних українських полонених виманюють персональну інформацію через соцмережі - Коордштаб

Як повідомив під час брифінгу речник СБУ Артем Дехтяренко, започаткований проєкт «Хочу к своим» - це додаткова можливість сприяти обмінам полоненими, в тому числі цивільних громадян.

«З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну СБУ, ГУР, інші посадові особи та уповноважені органи займаються обмінами. І станом на сьогодні проведено 54 обміни, в результаті яких повернулося 3405 громадян України додому», - сказав Дехтяренко.

Речник зауважив, що РФ систематично порушує закони та звичаї війни і бере у полон також цивільних людей.

«Проєкт «Хочу к своим» - це додаткова можливість сприяти обмінам. Хочу звернути увагу, що Україна, коли повертає своїх громадян додому, віддає не тільки військовослужбовців РФ, але й російську агентуру, яка працювала в Україні за завданням РФ і яка була викрита СБУ, щодо якої була зібрана відповідна доказова база, були вироки суду, і які йдуть потім на обмін, якщо дають згоду», - зазначив Дехтяренко.

Він додав, що тільки ті, хто має вироки суду та висловив особисту згоду, можуть брати участь у згаданому проєкті.

«На сьогодні статистика виглядає наступним чином: із усіх засуджених близько 500 осіб надали згоду на проведення обміну та свою участь у цій програмі. Понад 200 осіб із цих 500 погодились на публікацію своїх даних у даному проєкті. Тобто наразі ці люди розраховують на обмін у РФ», - повідомив речник, додавши, що Росія не поспішає забирати своїх, про що свідчить відлік часу - скільки ця особа чекає на обмін.

Більшість зі своїх інформаторів та агентів Росія кидає напризволяще, додав Дехтяренко.

Представник СБУ також звернув увагу, що через спеціальну форму будь-хто може повідомити про осіб, які співпрацюють з ворогом. Передача таких даних відбувається анонімно, СБУ перевіряє подану інформацію та реагує відповідним чином.

За словами Дехтяренка, із початку повномасштабного вторгнення СБУ відкрила понад 7 400 кримінальних проваджень, які стосуються колабораційної діяльності та пособництва РФ. Понад тисяча осіб за цими статтями вже мають вироки суду.

«З початку повномасштабного вторгнення СБУ відкрила понад 7 400 кримінальних проваджень, які стосуються колабораційної діяльності та пособництва державі-агресору. Понад тисяча осіб за цими статтями вже мають вироки суду. Що стосується державної зради – це 111 стаття Кримінального кодексу – загалом відкрито понад 2 800 кримінальних проваджень. Із них мають вирки суду майже 550 осіб. Також СБУ відкрила майже 500 кримінальних проваджень щодо несанкціонованого поширення інформації про ЗСУ, це так звані корегувальники. Із них засуджено більше 120 осіб», - сказав він.

Як розповіли учасники заходу, на згаданому сайті постійно публікуватиметься інформація про засуджених російських агентів, зрадників і колаборантів, що погодились на обмін до РФ. Паралельно Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими, ГУРом, СБУ та Секретаріатом українського Омбудсмена вестиметься постійна спільна інформаційна кампанія, щоб показати українському суспільству, до чого призводить співпраця з ворогом. Так, завдяки інформаційній кампанії громадяни дізнаються: про можливість припинення співпраці з ворогом та визначених умовах; як повідомити правоохоронцям про ворожих агентів у своєму оточенні, щоб запобігти подальшим злочинам.

Як повідомляв Укрінформ, Головне управління розвідки Міністерства оборони фіксує зростання кількості звернень російських військових у межах державного проєкту «Хочу жить». Завдяки цьому проєкту станом на червень у полон вже здалися більш як 300 військових РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-