В Ужгороді художниці з Франківська зобразили на муралі президента Карпатської України

В Ужгороді художниці з Франківська зобразили на муралі президента Карпатської України

Фото
Укрінформ
В Ужгороді художниці з Івано-Франківська Ольга та Леся Мельничук намалювали мурал з портретом президента Карпатської України Августина Волошина.

Про це художниця Ольга Мельничук розповіла в коментарі Укрінформу.

"Для мене та сестри це особлива робота. По-перше, сама постать Августина Волошина. Це - особлива людина, президент Карпатської України і це - честь працювати над муралом, присвяченим йому", - сказала вона.

В Ужгороді художниці з Франківська сестри Мельничук зобразили на муралі президента Карпатської України / Фото надані Ольгою Мельничук та Олександра Богданова

По-друге, зазначила художниця, це - перша її робота, коли довелося керувати процесом.

"Тут ми працювали не як зазвичай командою, а лише удвох із сестрою, архітекторкою Лесею Мельничук. То ж це - велика відповідальність, зокрема, ми дуже переймалися, аби не вийшло анатомічного спотворення портрету, тому під час роботи постійно і багато разів злізали з риштувань дивитися, як йде процес", - розповіла Ольга.

З її слів, працювали над втіленням муралу протягом 2, 5 тижнів - не зважаючи на спеку.

"Утім, ми намагалися працювати зранку до початку "пекла", та увечері, коли спека вже спадала. Відтак, стінопис на 210 квадратних метрів встигли зробити вчасно", - розповіла мисткиня.

Зі слів художниці, роботу замовили забудовники - компанія з Івано-Франківська, які працюють на об'єкті в Ужгороді. Саме вони захотіли зробити стінопис на цьому будинку, ідея зобразити на муралі Августина Волошина належить також їм.

Читайте також: Рівненщина подарувала школі з українською мовою навчання у Польщі мурал

"Забудовник звернувся до нашого мистецького об'єднання ЕХО у Франківську (Експериментальне художнє об'єднання), до якого ми з сестрою належимо. Безпосередньо композицію муралу на основі відомого фотопортрету Волошина створював художник Олесь Базюк, ми із сестрою були виконавицями його творчого задуму," - розповіла Ольга Мельничук.

Як повідомляв Укрінформ, цьогоріч в Україні відзначають 150-річчя з Дня народження Героя України Августина Волошина, президента Карпатської України.

В Ужгороді на набережній Незалежності над річкою Уж встановлений монумент Августину Волошину. Автори пам'ятника — скульптор Михайло Михайлюк та архітектор Петро Гайович.

Августин Волошин — український релігійний, культурний, політичний діяч, греко-католицький священник Мукачівської єпархії, впродовж 1938—1939 років — прем'єр-міністр автономного уряду Карпатської України, в 1939 році став президентом цієї держави. Після її знищення угорцями у березні 1939 року проживав у Празі. Мав велику популярність й підтримку серед народу, зокрема, закарпатці називали його "Батьком".

Августин Волошин був арештований агентами російського СМЕРШу в Празі у травні 1945 року та згодом етапований до Москви, у липні 1945 році він помер в Бутирській тюрмі в Росії. Могили Волошина немає, в Ужгороді біля поховання дружини знаходиться його символічна могила. До неї, як і до пам'ятника Президенту Карпатської України, несуть квіти на пам'ятні дати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-