У Харкові 5,5 тисячі дітей навчатимуться офлайн, будуються ще три підземних школи

У Харкові 5,5 тисячі дітей навчатимуться офлайн, будуються ще три підземних школи

Укрінформ
У Харкові навчальний рік офлайн почнуть 5,5 тисячі школярів, після завершення будівництва трьох підземних шкіл їх стане на 2 тисячі більше.

Про це повідомила на брифінгу директор департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко, передає кореспондент Укрінформу.

“Зараз ми завершуємо роботи на ще одній станції метрополітену, і в нас додається ще майже 800 дітей. Понад 3 тис. дітей будуть навчатися в метрошколі”, - розповіла Деменко.

Перша підземна школа Харкова, яку збудували навесні, набрала 1090 учнів та має ще до 200 місць у резерві.

“Бажаючих дуже велика кількість. На жаль, усіх, хто хотів би навчатися офлайн, ми охопити не зможемо. Але це для нас найважливіший напрямок, наразі будуються одночасно три підземних школи - в Основ’янському, Новобаварському та Шевченківському”, - розповіла Деменко.

Також у двох школах готові для офлайн-навчання відремонтовані протирадіаційні укриття (ПРУ), які відповідають сучасним вимогам безпеки. Ще три таких укриття будують.

“Ми охопимо з 2 вересня не менш як 5,5 тис. дітей. І коли ще три підземних школи добудуються, я думаю, з другої чверті, чи найпізніше – у грудні, ще плюс 2 тисячі дітей”, - зазначила Деменко.

За її словами, запит на офлайн від батьків такий, що “коли б було вже 10 підземних шкіл, вони були б заповнені”. Оскільки площі обмежені, пріоритетним є набір першокласників, інших учнів молодшої школи. До прикладу, в підземній школі в Індустріальному районі майже чверть учнів – першокласники: "Їм – "зелене світло", бо це діти, в яких зараз формується ставлення до навчання, мотивація, яким потрібна соціалізація, виявлення здібностей, талантів".

Деменко зауважила, що в 2023-му та поточному році Харків не одержував субвенцій із держбюджету на будівництво чи капітальний ремонт захисних споруд у школах. Наразі місто очікує на отримання дотації з держбюджету - 345 млн грн. Коли вони надійдуть, почнеться зведення ще трьох підземних шкіл, зазначила вона.

Кількість дітей, які навчатимуться онлайн і офлайн у харківських закладах, у порівнянні з минулим роком зменшилася.

“Минулого року ми навчали 108,5 тис. школярів. На превеликий жаль, мережа скорочується, бо виклик пов’язаний не лише з війною, міграцією, а й з демографічним спадом, який почався не менше 10 років тому. Цьогоріч ми навчатимемо 102,5 тис. дітей, і, відповідно, зменшується й кількість першокласників”, - сказала Деменко.

За її даними, у 2023-му до перших класів зарахували 7,5 тис., у 2024-му – 5,5 тис.

У Харкові фізично перебувають 53 тисячі школярів (на 2 тис. більше, ніж у минулому навчальному році) та 75% вчителів (на початку 2023 року цей показник складав 60%).

Читайте також: Київські школярі переважно навчатимуться офлайн - КМВА

За даними міської ради, в Харкові діють 480 навчальних закладів дошкільної, загальносередньої, позашкільної та професійно-технічної освіти (державної, комунальної, приватної форми власності), зокрема 184 школи.

Дитячі садочки в Харкові призупинили роботу 24 лютого 2022 року, колективи знаходяться у простої. Частина працівників задіяна в роботі пунктів незламності чи пунктів видачі безоплатного харчування, а також у метросадочку, в якому проводяться заняття у вихідні для дітей 5-6-річного віку.

Фото: osvitoria.media

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-